News55

Oprah Winfrey: Det är dags att sluta skämmas

Oprah Winfrey på scenen på det femtiofemte NAACP Image Awards
Oprah Winfrey på scenen på det femtiofemte NAACP Image Awards den 16 mars 2024. Platsen är The Shrine Auditorium i Los Angeles. (Foto: Chris Pizzello) CAC609
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Från dietslav till acceptans: det är dags att sluta skämmas. Nu förespråkar hon självtillit och en hållbarare livsstil. Inga fler extremiteter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det låter som ett bra steg för Oprah Winfrey som varit personligt involverad i trendiga dieter sedan decennier. Hennes jojo-bantningar har blivit lite av ett publikt skämt: banta, gå upp, banta, gå upp. Det verkar mer ha varit ett ekorrhjul än något annat. Kanske ett självdestruktivt mönster som Oprah äntligen fått bukt med. 

Det kan knappast ha varit bra för kroppen, dessa pendlingar fram och tillbaka mellan olika kroppstillstånd. Det påminner om den ödesdigra myten om Sisyfos som trotsat Zeus och döms till att rulla en tung sten uppför ett högt berg. När stenen knuffats upp på bergstoppen rullar den ner på andra sidan och Sisyfos får börja om – i all evighet.

Kanske Oprah inte rullar ner på andra sidan igen? Hon tycks ha vänt blad och tagit tag i sina demoner en gång för alla: stigmat över en livslång kamp mot fetma.

Gjort upp med sina demoner

På grund av sin personliga uppgörelse har Oprah Winfrey lämnat sin plats i Weight Watchers styrelse och donerar samtliga av sina aktier i företaget till Museum of African American History and Culture. 

Beslutet innebär ingen brytning med Weight Watchers, kanske snarare en befrielse från en personlig skuldbeläggelse? Målet verkar snarare riktas mot att få fetma erkänd som en kronisk sjukdom, vilket skulle ändra situationen för överviktiga i USA och försäkringsbolagen skulle se i rött.


Oprah Winfrey på scenen på det femtiofemte NAACP I
Oprah Winfrey på scenen på det femtiofemte NAACP Image Awards den 16 mars 2024. (Foto: Chris Pizzello) CAC609
ANNONS

Vissa saker borde vara ogjorda

ANNONS

Det är klart att ingen är perfekt, inte heller Oprah Winfrey som drar sig till minnes av ett av sina absurdaste inslag i sin pratshow Oprah Winfrey show – något hon ångrar.

En vagn rullas in med 30 kilo animaliskt fett för att visa publiken hur mycket fett hon lyckats bli av med efter en fyra månaders diet på milkshakes. Sådant tar hon fullt avstånd från idag.

Idag håller Oprah visserligen sin vikt stången med hjälp av medicinskt godkända preparat, men hon har accepterat att hennes tillstånd är permanent.

En av de mest folkkära medieprofilerna

Oprah är så ”Self-Made” som en mörk kvinna från fattigträskets USA kan vara. Hon hör till en av USA:s förmögnaste personer efter att ha drivit sin pratshow i 25 år, en show som blev lika älskad som kontroversiell och lika sedd som de populäraste TV-följetongerna i amerikansk historia.

Winfrey har varit en av få som lyckats vinna så många människors förtroenden. Kända som okända har öppnat upp om sina liv och gråtit ut eller skrattat i hennes soffa, inför hela amerikanska befolkningen.

Trots att Oprah blev utsatt för incest och sexuellt utnyttjande som barn har hon haft en inre styrka som drivit henne framåt i livet, därav så beundrad. Hon är en av de bästa förebilderna trots sitt tidigare engagemang i trendiga dieter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS