En ny metod kan avslöja ökad risk att drabbas av vanlig sjukdom. Det visar en ny studie från Linköpings universitet.
Mest läst i kategorin
Forskare har undersökt sambandet mellan mikrocirkulationen och en uppskattad risk för hjärt-kärlsjukdom. Med en ny unik metod belyser de huden med ljus för att mäta blodflöde, mängden blod och blodets syresättning i mikrocirkulationen.
– Denna metod kan framöver spela en viktig roll i att förbättra riskbedömningen för hjärt-kärlsjukdomar. Måttet har potential att användas både i primärvården och i hemmet med hjälp av hemmonitoreringssystem, liknande dagens portabla blodsockermätare för diabetiker, säger Hanna Jonasson, docent vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.
Större risk att drabbas
Resultat från studien visar att de som har dålig mikrocirkulation löper fem gånger större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som har normal cirkulation.
Studien, som publicerades i European Journal of Preventive Cardiology, är baserad på data från Hjärt-Lungfondens forskningssatsning SCAPIS.
– Befolkningsstudien SCAPIS har som övergripande målsättning att tidigt kunna hitta riskpersoner och behandla dem innan sjukdom uppstår. Att hitta en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom dessutom genom en enkel och billig metod är därför både mycket intressant och välkommet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.
Fakta hjärt-kärlsjukdom
-
I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom.
-
Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år. Det är den främsta dödsorsaken i Sverige.
-
Ungefär en fjärdedel av alla som får stroke idag är mellan 20 och 69 år gamla.
Källa: Hjärt- lungfonden
Läs mer:
Då kan ditt blodtrycksfall kräva behandling
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.