News55

Så kan du hjälpa din hjärna att vila

En kvinna håller händerna på huvudet och en hjärna.
Vår hjärna håller igång och producerar en massa tankar även när vi inte gör någonting, vårt mentala pladder ökar av sömnbrist, men det finns knep om du behöver vila från dina tankar. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 apr. 2025Publicerad: 04 apr. 2025

Det är svårt att tänka på ingenting för vår hjärna producerar tankar även när vi inte vill ha dem, men det finns knep som kan hjälpa om du vill vila från dina tankar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som våra muskler behöver vila efter fysisk ansträngning behöver vår hjärna vila från mentalt arbete och intryck, det skriver Karolinska Institutets tidning Medicinsk Vetenskap.

Forskare trodde förr att aktiviteten i vår hjärna minskade när vi går från att tänka fokuserat på en uppgift till att vila, men när tekniken att mäta hjärnvågor med elektroencefalografi, EEG, kom på 1930-talet, insåg de att så inte är fallet.

Då kunde forskare se att våra hjärnor alltid är mer eller mindre aktiva. Hjärnan är ständigt sysselsatt med våra grundläggande kroppsfunktioner och med att skapa tankar.

Svårt definiera vila

Peter Fransson är professor i hjärnans systemfysiologi och har forskat på hjärnans vilotillstånd, alltså vad den gör när vi inte gör någonting särskilt.

Han säger att vila är svårdefinierat ur ett psykologiskt perspektiv och menar att det är svårt att tänka på ingenting.

“Det är väldigt svårt att göra det. Efter ett tag så börjar tankarna vandra i väg för de flesta. Man börjar till exempel tänka på vad man gjorde igår, eller att farmor fyller år i morgon. Ska jag göra det ena eller det andra? Det är en inre monolog som hela tiden pågår, man börjar prata med sig själv”, säger han till Medicinsk Vetenskap.

Den sortens tankar genereras framför allt av ett nätverk av hjärnregioner kallat standardnätverket, eller “default mode network”.

ANNONS
ANNONS

Nätverk i vår hjärna

Standardnätverket aktiveras när vi inte gör någonting särskilt och skapar dagdrömmar samt tankar om dåtid och framtid. Det nätverket arbetar även när vi löser sådant som handlar om oss själva och vår relation till andra, som till exempel när vi funderar på moraliska dilemman.

Peter Fransson säger att standardnätverket på olika sätt har med jagupplevelsen att göra och att det jobbar när vi ser in i oss själva.

Det finns flera andra nätverk i hjärnan som fyller olika funktioner och det exekutiva nätverket kan ses som en motpol till standardnätverket.

Det exekutiva nätverket är aktivt när vi fokuserar på en utåtriktad uppgift och Peter Fransson har upptäckt att de här två nätverken ofta är antikorrelererade.

Det innebär att när aktiviteten är hög i det ena nätverket är den lägre i det andra och att en spontan växling mellan de här två nätverken sker även när vi inte gör någonting. 

“Det finns en grundläggande dualitet, ett slags yin och yang i hjärnan. När man ligger och gör ingenting så svänger man hela tiden mellan de här tillstånden”, säger Peter Fransson till Medicinsk Vetenskap.

Han tycker att det ur ett evolutionärt perspektiv är rimligt att hjärnan fungerar så här och tänker att balansen mellan de här nätverken kanske har utvecklats så vi kan ha ett inre liv och samtidigt vara alerta på vår omgivning för när vi levde på savannen kunde vi inte gå och dagdrömma hela tiden utan var tvungna att vara uppmärksamma på faror och hot.

ANNONS

Hjälp din hjärna att vila

De kan vara skönt och vilsamt att bara vara, men en del får då en massa negativa tankar om sig själva och ältar problem.

“Det finns studier som tyder på att standardnätverket är överaktivt vid djup depression”, säger Peter Fransson till Medicinsk Vetenskap

För den som behöver vila från sina tankar finns det dock tekniker, ett sätt kan vara att göra någonting som kräver koncentration, exempelvis lösa korsord.

Ett annat sätt kan vara att meditera, det finns olika meditationstekniker, en är att fokusera på andningen och låta tankar som kommer passera, det är ett sätt att öva sig på att vara här och nu.

Sömnen påverkar

Det är känt att sömnbrist leder till ökat dagdrömmande och svårigheter att bestämma vilka minnen och tankar som poppar upp.

Hur mycket vi sovit påverkar också hur mycket tankar och dagdrömmar vi får, det säger Per Davidson, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

ANNONS

Han forskar om sömnens betydelse för känslomässigt laddade minnen.

För den som har negativa dagdrömmar kan det hjälpa att sova ordentligt, under sömnen får vi vila från ständiga tankar, men hjärnan är ändå aktiv.

Det får hjärnan att åldras snabbare

Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt vad som kan öka hjärnans motståndskraft mot åldrande och funnit vad som får den att åldras snabbare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS