Ny forskning fördjupar vår förståelse för hur åldrande påverkar människans muskler. Forskningen kan bana väg för ett hälsosammare åldrande för framtida generationer.
Mest läst i kategorin
Vi är sedan länge bekanta med att våra muskler försvagas när vi åldras. Men forskare har nu gjort stora framsteg i hur vi kan förstå musklernas åldrande, skriver Newsweek. Studien gjordes i Kina på Wellcome Sangerinstitutet och på universitetet Sun Yat-sen.
Forskarna har tittat närmare på hur musklerna förändras hos äldre och har skapat en omfattande atlas över åldrande muskler. Forskningsresultaten visar att samtidigt som musklerna försämras så försöker kroppen kompensera för den minskade förmågan i musklerna. Studien möjliggör en djupare förståelse för den här processen och forskarna ser ljust på framtida framsteg.
Forskaren Hongbo Zhang är en av de som leder studien. Han menar att man nu kan bättre förstå hur musklerna upprätthåller sin funktion.
– Vår förståelse av själva åldrandeprocessen är begränsad. Vi har nu en detaljerad bild av hur muskler strävar efter att bibehålla funktionen så länge som möjligt, trots effekterna av åldrande.
Sarah Teichmann, en annan forskare vid studien, menar att upptäckten kommer bidra till ett hälsosammare åldrande för kommande generationer.
– Med dessa nya insikter om hälsosamt åldrande av skelettmuskler kan forskare över hela världen nu utforska sätt att bekämpa inflammation, öka musklernas återhämtning, bevara nervförbindelser och mer. Upptäckter från forskning som denna har enorm potential för att utveckla terapeutiska strategier som främjar hälsosammare åldrande för kommande generationer, säger forskaren.
Träningens effekt på åldrande
Genom att träna kan vi hjälpa kroppen att åldras hälsosamt. Rörelserekommendationerna för äldre är mellan 150-300 minuters konditionsträning, två styrketräningspass i veckan och utöver det rekommenderas regelbunden balansträning.
Eva Andersson, legitimerad läkare och forskare på Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm, berättar för MåBra att rörelserekommendationerna kan uppfattas som väldigt höga krav.
– Det kan förstås låta som jättemycket träning, men vad det handlar om är att man ska försöka leva ett så aktivt liv som det går utifrån sina förutsättningar. Även promenader till och från affären räknas ju in i de här minutrarna. Kan du inte använda benen så kan du kanske göra något med armarna? Den bästa träningen är förstås den som blir av, säger hon.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.