Vi lever i en tid då det nästan aldrig är tyst. Förutom att ljud och buller har ökat markant i vår omgivning går många dessutom omkring och lyssnar i lurar. Detta kan påverka vår hälsa negativt.
Mest läst i kategorin
Forskning har visat att alla ljud under 30 decibel (en viskning) minskar inflammationer i kroppen och ökar celltillväxt, medan ljud som är över 70 decibel (högljudda samtal i kontorslandskap) istället ökar inflammation. Ljudföroreningarna i samhället och de stressreaktioner de triggar i kroppen är alltså en bidragande faktor till ökningen av många hälsobesvär, skriver tidningen MåBra.
– Många nya sjukdomar hänger ihop med att vårt samhälle i dag är sex gånger ljudligare än det var för hundra år sedan. Det här får enorma konsekvenser för exempelvis hörsel, matsmältning, hjärthälsa och psykisk ohälsa säger Ulrica Norberg, författare av boken Tystnad: Värdet av att minska bruset.
Ge sig tid
Hon menar att vi sällan ger oss tid för tystnad, stillhet och återhämtning. Vi utnyttjar tiden allt mer för att vara effektiva. Även att vi stimulerar oss för mycket. Till exempel genom att plocka upp telefonen så fort det blir en kort stund över eller medan vi väntar på något.
– Ett vanligt misstag är att man kopplar av med att koppla upp sig på andra saker som också konsumerar uppmärksamhet, exempelvis poddar och filmer och görande av olika slag. Men vi behöver se hur vi kan ladda vårt inre med ork och kraft utan att konsumera saker. Och då blir tystnaden och stillheten som en laddningsplats, säger Ulrica Norberg till MåBra.
Senaste nytt
Naturliga ljud
Om vi lägger till korta stunder av att inte stimuleras av ljud och synintryck kan dock stresshormonerna sänkas väldigt snabbt visar forskningen. Det behöver inte vara total tystnad, men det gör gott med en rofylld miljö och lugnande naturliga ljud som till exempel finns ute i naturen.
– Att minska bruset handlar främst om att försöka minska artificiellt brus och den här idén av upptagenhet. Vi lever ju idag i en uppmärksamhetsekonomi. Det är inte en informationsekonomi längre. Information finns det hur mycket som helst. Det handlar snarare om hur vi processar informationen. Vår hjärna klarar inte av att processa om vi bara hela tiden fyller på. Om du ska kunna processa någonting så måste du skapa det mentala utrymmet för det, säger Ulrica Norberg till MåBra.
Behovet av mental återhämtning är stort i samhället idag, det syns bland annat i statistiken över hur många som har problem med stress och utmattning.
Läs mer: Lista: Så bryter du stress som kan leda till utmattning
Öka medvetenheten
Att skapa tid för lugn och “bara vara” – utan yttre stimulans är nyckeln. Och att öka sin medvetenhet kring behovet.
– Boka in korta, regelbundna pauser. Fem minuter att bara sitta och sluta ögonen. Det här som man gjorde förr i tiden, att man lade sig lite på kökssoffan, tipsar Ulrica Norberg och fortsätter:
– Jag tror att det är jätteviktigt i vår värld att man känner att det finns ett värde, att det är ett behov som man tillgodoser för sin egen hälsas skull. Då blir det helt plötsligt attraktivt.
Verksamma redskap för den som vill utforska och jobba mer med sitt inre lugn och komma ikapp sig själv och ladda batterierna, kan till exempel vara mindfulness – medveten närvaro och yoga.
Hon understryker att brus inte nödvändigtvis behöver vara något negativt.
– Min drivkraft med tystnaden har varit att behärska mitt mentala utrymme bättre, ladda upp mig själv och hitta klarhet. Men jag älskar ljud. Jag älskar musik. Jag har inget problem med brus. Vi behöver bara lära oss att förhålla oss till det, och hitta tystnad i relation till bruset.
Läs mer:
Så skyddar du dig mot växande folkhälsoproblem
Då är det störst risk att bli sjuk av stress
Rapport: Detta stressar upp svenskarna
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.