Många svenskar har inte en aning om nätapotek är lagliga eller inte och ovissheten är störst hos 65-plussare.
Mest läst i kategorin
“Vi vill verkligen lyfta fram vikten av att bara näthandla receptbelagd medicin från lagliga apotek. Då kan du vara säker på att du får lagliga och kontrollerade läkemedel, säger Annika Babra, enhetschef för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet för apotek, skriver tidningen Senioren som berättar att sju av tio svenskar inte kan avgöra om nätapotek är lagligt.
De flesta som inte har något grepp om det är 65 år eller äldre.
Kolla efter apotekssymbolen
Statliga Läkemedelsverket ligger bakom rapporten. Det är också den myndigheten som ger tillstånd till apotek och syftet med undersökningen är att öka kunskaperna om vilka apotek som är lagliga och vilka “apotek” som inte är det.
Är apoteket du shoppar på okej ska det ha den nationella apotekssymbolen, även på webbplatsen. Och där ska även EU:s gemensamma symboler finnas, förklarar Senioren.
“Risken med att handla på ett ‘apotek’ utan tillstånd är rent krasst att du inte vet vad du får hem. Det kan vara piratkopior, eller läkemedel som inte har samma kvalitet och säkerhet som de som säljs genom lagliga apotek. Det kan också vara bluffsidor som lurar dig på pengar”, säger Annika Babra.
Läs även: Efter kritiken – nu backar Apoteket om miljonkrav på gamla och dementa News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.