På senare år har Sveriges regioner successivt infört screening för tjock- och ändtarmscancer, som är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige.


Mest läst i kategorin
Med screening för tarmcancer kan tjock- och ändtarmscancer upptäckas i ett tidigt stadium när den fortfarande kan botas, det skriver PRO Pensionären.
Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen i Sverige och prognosen hänger ihop med hur tidigt cancern upptäcks.
Överlevnaden är hela 95 procent vid tidig upptäckt, men vid sen upptäckt är överlevnaden mycket sämre.
Skickade inte in sitt prov
I Blekinge startade screening för tarmcancer i maj 2022. En av dem som då fick hem ett brev om att delta var Els-Marie Hallin, 67.
I brevet fanns en provtub, ett svarskuvert och instruktioner. Det framgick tydligt i brevet att det var frivilligt att delta, men också att screeningen kan rädda liv.
Avföringsprovet tas hemma, placeras i provtuben och skickas sedan in för analys i ett laboratorium. Den som skickar in ett avföringsprov där laboratoriet hittar blod erbjuds vidare undersökning.
Els-Marie Hallin förstod att hon borde lämna ett prov men lade trots det undan brevet på en hylla där hon förvarar viktiga papper.
Senaste nytt
Fick flera påminnelser
Två veckor senare fick hon ett påminnelsebrev som hon lade på samma hylla, trots att hon förstod att det var viktigt att skicka in provet, men hon ville inte ta itu med det och glömde därför liksom bort det.
Nu i efterhand har hon svårt att förstå att hon reagerade så eftersom hon samtidigt visste att det var någonting som inte riktigt stämde.
“Jag hade då och då haft spår av blod i avföringen, men hoppades att det inte var något farligt. Några andra symtom hade jag inte. Men innerst inne var jag nog rädd för att provet skulle avslöja att jag var sjuk”, säger hon till PROP pensionären.
Nu i efterhand tänker hon att det var en hemsk förnekelse, hon berättade inte för någon om blodet i avföringen utan höll det för sig själv.
Hon fick ytterligare ett påminnelsebrev efter ett par veckor men det fick henne inte heller att agera, men när hon kort efter det fick ett telefonsamtal fick hon fart.
Telefonsamtalet som hjälpte
Det var en samordningssjuksköterska för tarmcancer i Region Blekinge som ringde och frågade om hon behövde mer information om screeningen.
“Då berättade jag direkt för henne hur jag kände och om min oro. Sjuksköterskans svar på min långa redogörelse var tydligt: ’Vänta inte längre. Det här kan betyda mycket för din framtid. Skicka in provet nu’”, säger Els-Marie Hallin till PRO Pensionären.
Hon gjorde som sköterskan sade och efter bara några dagar fick hon besked om att hon behövde en tarmundersökning.
Els-Marie Hallin kallades till Karlshamns sjukhus där hon fick göra en koloskopi för att undersöka insidan av tjock- och ändtarmen.
Vid koloskopin hittade den undersökande läkaren en tumör och en operation planerades in. Operationen gick bra och bara en liten bit av tarmen behövde tas bort.

Råder alla att delta i screeningen
“Jag behövde inte stomi, vilket var en stor lättnad. Hade jag väntat med att lämna in mitt prov och inte kommit på undersökning hade läget kunnat vara ett helt annat. Då hade tumören kanske hunnit växa och troligtvis gått igenom tarmväggen”, säger Els-Marie Hallin till PRO Pensionären.
I dag förespråkar hon screeningen och hon råder alla att delta när de får erbjudandet och att inte vänta med att skicka in sina prov.
Hon funderar ibland på vad som hade hänt om hon inte hade skickat in sitt prov tillslut och är tacksam för att hon fick hjälp så att hon tillslut gjorde det.
Läs mer på News55: Molekyl hjälper tarmen att läka och hämmar tumörer

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.