En ny upptäckt som gjorts vid Karolinska Institutet kan leda till nya behandlingar för både inflammatorisk tarmsjukdom och cancer.
Mest läst i kategorin
Forskare har upptäckt en molekyl som både kan hjälpa tarmen att läka efter skador och bromsa tillväxten av tumörer vid tjock- och ändtarmscancer.
Främja läkning
Många patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit svarar inte på de behandlingar som finns tillgängliga, därför behövs nya behandlingsstrategier.
Nu föreslår forskare vid Karolinska Institutet, KI, ett alternativ till dagens immunhämmande läkemedel, strategin går ut på att främja läkning av tarmslemhinnan genom regenerering av vävnad.
“Problemet är att det har varit i princip omöjligt att främja läkning av tarmslemhinnan utan att riskera att orsaka cancertillväxt. Detta eftersom cancerceller kan kapa kroppens naturliga läkningsprocesser och börja växa okontrollerat. Nu har vi identifierat en molekyl som kan hjälpa tarmarna att läka efter skador samtidigt som den hämmar tumörtillväxten vid tjock- och ändtarmscancer”, säger Srustidhar Das i ett pressmeddelande.
Han är studiens försteförfattare och forskningsspecialist i Eduardo Villablancas forskargrupp vid KI:s institution för medicin.
Senaste nytt
Bromsar tumörtillväxt
I sitt sökande efter nya metoder för behandling av IBD identifierade forskarna några molekyler som hade potential att utvecklas till behandlingar.
De fann att när ett protein kallat Lever X-receptorn, LXR, aktiveras kan det främja läkning av tarmslemhinnan och bromsa tumörtillväxten vid tjock- och ändtarmscancer.
“Upptäckten av båda dessa funktioner var verkligen häpnadsväckande. Nu behöver vi undersöka närmare hur LXR kontrollerar tumörbildningen”, säger Eduardo J. Villablanca, i pressmeddelandet. Han är docent vid KI och studiens sisteförfattare.
Tredje vanligaste cancerformen
I Sverige drabbas drygt 7 000 personer av tjock- eller ändtarmscancer varje år, det gör cancerformen till den tredje vanligaste i landet.
De drabbade behandlas ofta både med cellgifter och strålning, men det kan orsaka inflammation i tarmens slemhinnor.
“Därför har den här terapeutiska molekylen potential att behandla inte bara IBD-patienter utan även cancerpatienter för att förebygga kroniska tarmbesvär efter strålbehandling eller kemoterapi”, säger Eduardo J. Villablanca i pressmeddelandet.
Ny metod hjälper mot tarmsjukdom
Svenska forskare har hittat en diet som hjälper mot IBS och som är mycket lättare att följa än den ganska restriktiva diet som nu används som behandling.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.