20 nya fall av bröstcancer varje dag. Flera återfall och en tuff behandling som försämrar livskvaliteten. Det vill forskare ändra på, varför de tittat närmare på den långsiktiga nyttan med en specifik behandlingsform. Varje år får 9 000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer. En tredjedel av dem har inte genomgått klimakteriet och lider ofta av …
Hemtjänsten. Livsviktig men allt jämt utskälld. Denna gång vill vi därför lyfta hur väl denna svenska institution faktiskt kan fungera. Här ger vi dig kommunerna med bäst hemtjänst i Sverige. “Hemtjänsten glömde – låg ensam i smärtor flera dagar”. Eller. Skandal i hemtjänsten – 400 äldre drabbade. Eller. Kommunens bakläxa: Bara 44 procent med hemtjänst …
Träffa en läkare på en vårdcentral eller digitalt vårdbesök – vad väljer du? I Stockholm lutar det just nu åt det senare, vilket tynger regionen med miljonbelopp. Och mer lär det bli. Punktåtgärder före ett mer övergripande vårdperspektiv kostar pengar. När stockholmare söker digital vård via en annan region tillkommer en kostnad för utomlänsersättning. Det …
Thailand har länge varit känt för sitt exklusiva sidentyg. Nu växer en ny och högteknologisk användning fram för landets silkestradition inom medicin. Silkesfiber är ett protein som ger silke dess styrka och som visat sig idealisk som medicinkapsel. Medicin skyddas sålunda på ett bra sätt samtidigt som doseringen blir säkrare, enligt CNN. Genom att kapsla …
Antalet äldre som får hemtjänst har minskat efter pandemin. Detsamma kan sägas om antalet som vaccinerats mot covid-19 i höst. Nu riskerar utsatta grupper åter att drabbas av svår sjukdom – om inte kommunerna agerar. Att allt färre 80-åringar och äldre numera får hemtjänst har sina förklaringar. En av dem skulle kunna vara att äldre …
Det är mänskligt att fela och alla gör det. Verkar du inom sjukvården finns det dock gränser. Framför allt får dessa snedsteg svåra konsekvenser. Nu avslöjas fler fall där kvinnor av misstag fått livmodern bortopererade. Den mänskliga faktorn avser som regel de misstag som begås av en person, och leder till en olycka. Det kan …
När det handlar om livsfara ska meddelarfrihet gälla. Attendo ser dock annorlunda på saken. Vårdbiträdet Stine Christophersen fick sparken när hon larmade om massdöd i covid på äldreboende. Under pandemin arbetade vårdbiträdet Stine Christophersen på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. Under loppet av bara några veckor hade hälften av alla boende på samtliga avdelningar dött i …
Ett sjukvårdssystem som tar liv istället för att rädda dem är naturligtvis en katastrof. Ändå fortgår det. Allt medan slutenvården fortsätter att skörda offer. Det är förvisso inget nytt under solen. Vi har alla tagit del av larmen som säger att cancersjuka tyvärr inte kan få behandling i tid. Vi har läst om personalbristen. Liksom …
Verkningslösa läkemedel och resistenta bakterier? Kanske inte länge till sedan en ny studie visar på stora framsteg i frågan som blivit ett globalt problem. Penicillin. En av många, men likväl den mest använda formen, av antibiotika – läkemedlet som vi sedan upptäckten 1929, vänt oss till för att hålla bakterieinfektioner borta. Dock inte utan hinder …
Sjukvården upplevs som svårtillgänglig och lägger att allt större ansvar på patienter att hantera sin egen medicinering. Enligt forskning innebär det en ökad risk för problem. “Det var svårt. Ledsamt många gånger”. Så säger Anita Eriksson, vars man var multisjuk, och gick bort förra året. Hon var tvungen att axla ansvaret för medicineringen och ingen …
Kanske har du redan tagit ställning i frågan. Kanske lever du för att någon annan gjorde det. Nu verkar det dock inte bättre än att anmälningarna för organdonationer minskat kraftigt. Njurar. Lever. Hjärta. Lungor. Eller. Hud. Hornhinnor. Hjärtklaffar. Benvävnad. Varje år genomförs transplantationer där svårt sjuka personer får organ eller vävnader från avlidna – eller …
Hon var aldrig älskad. Än mindre uppskattad. När det går utför med den svenska tandhälsan har det likväl blivit dags att hälsa fluortanten varmt välkommen tillbaka. Man brukar säga att otack är världens lön. Och visst hade fluortanten en lika utmanande som otacksam uppgift – att få den yngre generationen att gurgla. Fluortanten fasades ut …
Att riskera sitt liv för en estetisk behandling eller ett enklare ingrepp förefaller givetvis otänkbart. Ändå hotar allvarliga brister patientsäkerheten. Så här skyddar du dig. Förhoppningarna var höga 2021 när en lagändring infördes för estetiska behandlingar. Tre år senare rasar anmälningarna in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och problemet med oseriösa aktörer kvarstår. …
Socialstyrelsens samordnare av äldrefrågor kommenterar siffrorna från SCB om att allt färre 80-åringar och äldre får hemtjänst sedan pandemin. De äldre blir friskare och piggare. Det kan vara en förklaring till Statistiska Centralbyråns statistikdatabas siffror som visar att allt färre 80-åringar och äldre får hemtjänst. MISSA INTE: Pensionsmyndigheten svarar – om stölderna av de dödas pension …
De skulle få ett sprillans nytt journalsystem. Bara några timmar in kraschade dock systemet, vilket drabbade flera av sajterna på regionens stora sjukhus. Nu ska systemet granskas av Läkemedelsverket. Det kallas “Millennium”. Det nya journalsystemet som samlar all patientinformation på en och samma plattform, och ska ersätta ett 30-tal äldre system i regionen. Det var …
En tandläkare drog ut alla tänder ur en patients mun. Helt i onödan. Den drabbade 67-åringen är bara en av 20 patienter som utsatts. Tandläkaren förlorar sin legitimation. Tandläkaren i Göteborg drog ut 20 tänder ur 67-årige Gillette Orahams mun, rapporterar Sveriges Radio på måndagsmorgonen. “Ta bort allt och göra fint, bättre. Jag sa okej. …
Det är bara en av tre svenskar som har en fast läkarkontakt och Läkarförbundet vill ha en lagändring så att patienter listas på en läkare och inte bara på en vårdcentral. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys presenterade nyligen sin kartläggning av hur stor andel av svenskarna som har tillgång till en fast läkare, det skriver …
Inom demensvården ser vårdgivare lögner som en legitim vårdstrategi men en ny studie visar att det finns problem med den strategin. I en dansk studie har forskare granskat förekomsten av lögner inom demensvården och sett att vårdgivare ser lögner som en legitim strategi, det skriver Senioren. Kan ha negativ effekt Studien visar att det är …
Kommuner är osäkra på om det är lagligt att begära utdrag ur polisens belastningsregister vid anställningar inom äldreomsorgen och de flesta gör det inte. Sveriges Radio P4 har frågat landets 290 kommuner om de begär utdrag ur polisens belastningsregister vid anställningar inom kommunens äldreomsorg. Alla utom två kommuner har svarat på enkäten. De flesta begär …
En grupp svenska forskare har utvecklat en ny beräkningsmodell som med hög precision kan förutsäga risken för höftfraktur, en allvarlig skada som drabbar tusentals personer varje år. Den stora fördelen med den nya modellen är att den inte kräver mätningar av bentäthet, vilket traditionellt har varit den huvudsakliga metoden för att bedöma risk för frakturer. …
I takt med digitalisering av vården upplever både personal och äldre vissa utmaningar. Den förändrade arbetsmiljön har inte följts upp med motsvarande utbildningsnivå, vilket förvånar forskare. Dålig användarvänlighet av vårdtjänster är också ett problem. Hanna Varjakoski och Elisa Tiilikainen vid Östra Finlands universitet betonar vikten av att inkludera distansvård i utbildningen av vårdpersonal, eftersom digitaliseringen …
Behovet av effektiv behandling mot fetma ökar. Nu genomför Socialstyrelsen en kartläggning av hur vården mot fetma ser ut. Kartläggningen har som syfte att förbättra dagens behandlingsformer genom en kombination av behandlingsformer och omfatta hela vårdkedjan som samtalsstöd om levnadsvanor och ren vård i olika former, skriver TT. Det är viktigt att utvärdera tillgängligheten på …
Leversjukdomar är ofta symtomfria och utgör en stor risk för utveckling av levercancer. Överdrivet drickande och fetma är vanliga orsaker. Forskning visar att tidig upptäckt kan rädda liv. Det finns flera anledningar till att kolla upp levern eftersom det är ett livsviktigt organ som tillsammans med njurarna håller giftiga ämnen i kroppen under kontroll. Inga …
Cirka 250 miljoner kronor ska sparas på personalkostnader i Region Västerbotten. Det innebär i sådana fall att 300 tjänster försvinner, rapporterar SVT Västerbotten. På måndagen presenterade den politiska majoriteten S, V och MP budgeten för 2025. Och för att få ihop den krävs stora besparingar. “Det här är absolut en utmaning. Vi ser ju också …
Äldre personer i Sverige utsätts för en omfattande diskriminering inom vården – ålderismen är ett osynligt fängelse. Denna form av fördomar och brist på respekt begränsar äldres rätt till självbestämmande och delaktighet. En ny rapport från Institutet för mänskliga rättigheter (IMR) understryker hur svensk äldreomsorg misslyckas med att leva upp till internationella åtaganden om äldres …
Slängdes in i polisbil, trycktes ner och kunde inte andas, berättar hon. Aftonbladet uppmärksammar händelsen där den utpekade polisen slipper straff. “Det verkade som det var en stor person som låg ovanpå mig. Jag sa ‘jag kan inte andas, släpp mig’. Då tryckte han hårdare i stället. Det var den mest obekväma bilfärd jag någonsin …
När en vårdtagare i Lomma blev sjuk beslutade ansvarig chef på hemtjänsten att sätta in akuta insatser i hemmet, men den sjuka glömdes bort och hjälpen kom aldrig. På fredagen hjälpte en granne den sjuka att kontakta hemtjänsten, personalen bedömde att läget var så allvarligt att de tillkallade ambulans, det rapporterar Sydsvenskan. Räddningstjänsten beslutade sedan …
Det är en kronisk sjukdom som drabbar upp till 2-4 procent av världens befolkning varav en majoritet är kvinnor. Sjukdomen Fibromyalgi är känd för att orsaka utbredd smärta i muskler och leder, men den drabbar även andra delar av kroppen och vardagslivet påverkas således på flera sätt, rapporterar Espresso. Trots att fibromyalgi är relativt vanligt …
Hårbortfall är ett av de vanligaste ålderstecknen. Håret blir naturligt tunnare med åldern och påverkas av hormonella förändringar, stress och sjukdomar. Lars Norlén, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, förklarar hur detta fenomen, känt som androgent håbortfall, drabbar både män och kvinnor. Hårbortfall är en del av livets gång, men det finns behandlingar som kan …
Björn Bragée, arga doktorn i tv och numera krönikör på senioren, reagerar starkt mot att äldre prioriteras bort från rehabilitering. Det skriver Senioren där Björn Bragée, som driver en smärtklinik i Stockholm, ryter till: “Det finns bara en väg ut ur det här och det är att patienterna kräver att få den rehabilitering man har …
En ny behandlingsmetod mot cancer? Forskning inom cancerbehandling söker ständigt efter innovativa metoder för att förbättra patienternas behandlingsresultat och minska biverkningar. Här är en av dem. News 55 delar en kvinnas erfarenheter på Business insider av så kallad lågkaloridiet och vad forskningen säger om detta. Experimentell diet Jeannie Kim har en familjehistoria av cancer. Vid …
Cancerläkemedlet riskerar att förkorta livet för äldre patienter, berättar Expressen. Ansvariga läkemedelsmyndigheter nonchalerar varningarna. Tidningen slår larm om att preparatet, så kallade imider, som är ett av världens mest sålda läkemedel mot cancer, hotar att förkorta livet för personer över cirka 70 år. Det här visar 14 vetenskapliga studier, enligt Expressens kartläggning. Drygt 2000 patienter …
Läkemedel blir dyrare för många nästa år. Orsaken är att beloppet innan högkostnadsskyddet träder in höjs. Kostnaderna för läkemedelsförmåner stiger kraftigt. I budgeten beräknas ökningen bli 6,1 miljarder kronor nästa år. Tidöpartierna är därför överens om att dra i bromsen och vill spara in en halv miljard kronor. Idag slår högkostnadsskyddet in, med rabatterat pris, …
Ny forskning visar att unga som använder snus med nikotin har betydligt större risk att utveckla astma. Nikotinet påverkar de tunna blodådrorna i lungorna, vilket kan leda till sammandragningar och astma. Unga personer som börjar snusa tidigt är särskilt utsatta. Forskare har nyligen identifierat en direkt koppling mellan nikotin i snus och skador på lungorna. …
Hudcancer kan utvecklas på de mest oväntade ställen. Det är en av de vanligaste cancerformerna – och en av de lömskaste. Många är medvetna om farorna med solen och vikten av att skydda sig, men färre vet att hudcancer kan uppstå på ställen som aldrig eller sällan utsätts för solljus, rapporterar Starsinsider. Hudcancer kan dyka …
Åldrande är en naturlig del av livet, men det betyder inte att vi inte kan göra något åt förändringar som kommer med åldern – exempelvis med huden. Genom att förstå hur huden förändras, kan vi lättare hitta sätt att bevara ett ungdomligt utseende och hålla den frisk. Här är några tips på vad du kan …
Semestern förvandlades till en mardröm för den 59-årige mannen efter ett spindelbett i sängen. Han blev angripen av den åttabenta inkräktaren en kväll när han hade gått och lagt sig, berättar Daily Mail och uppger att han direkt efteråt inte tog så allvarligt på händelsen. Britten Nigel Hunt, 59, från Scillyöarna, åkte som planerat till …
Fettlever är en dold sjukdom som drabbar många svenskar. För de flesta är det ofarligt, men för vissa kan det utvecklas till allvarlig leversjukdom. Hur kan vi upptäcka och förebygga det i tid? Levern är ett av kroppens största och viktigaste organ som är placerad högt upp i buken och skyddad av revbenen, skriver Karolinska …
Många extremdieter lovar snabba hälsoeffekter, men flera detoxmetoder kan snarare orsaka skada än nytta för kroppen. En slank och sund kropp är önskvärt för många, men vägen dit kan variera, beroende på vilka målsättningar man har och under vilken tidsfrist. Vill man få en varaktig viktnedgång är det bäst att planera långiktigt i stället för …
Det danska läkemedlet Ozempic används mer i syfte att gå ner i vikt än för behandling av diabetes typ 2. SVT:s Uppdrag gransknings reporter har agerat försökskanin. Det råder stor brist på medicinen för diabetessjuka och läkare har fått stränga förhållningsorder från Läkemedelsverket om att vara restriktiva med utskrivningarna av Ozempic, rapporterar SVT. Hos AYD, …
Nya forskningsrön väcker frågor om säkerheten och relevansen kring pälsfarmer i dagens samhälle, speciellt länder som Kina där insynen är högst begränsad och djurhantering ofta sker under svåra förhållanden. Det har visat sig att pälsfarmer kan innebära stora risker när det kommer till överförbara sjukdomar från djur till människor. Vanligtvis sker sådan smitta under oacceptabla …
Socialstyrelsen rekommenderar att äldre personer inte tar vissa läkemedel eftersom de kan vara skadliga. 70 läkemedel listas som farliga på hemsidan för att patienter och vårdgivare ska bli informerade. Det finns flera läkemedel som äldre personer bör undvika, bland annat på grund av att de kan orsaka biverkningar som kan vara skadliga. Varje år genomför …
Forskare från Finland har upptäckt hur hjärnans respons på olika typer av kärlek – bland annat till husdjur – kan bidra till nya metoder för att behandla depression och svårigheter med anknytning. Studien öppnar dörren till innovativa terapier som fokuserar på hjärnans belöningssystem och sociala funktioner. En central upptäckt i studien är att kärleken till …
I stället för att avlägsna mjälten togs den 70-årige mannens lever bort under en akut operation, hävdar advokatbyrå. Mannen dog direkt. 70-årige William Bryan och hans fru Beverly, ett par från Alabama, var på semester i Florida när William plötsligt upplevde smärta i nedre vänstra buken. Paret åkte till ett sjukhus mellan Pensacola och Panama …
Kvinnan åkte rullstol på parketten. Vanvård, ansåg värden och försökte vräka hennes son från bostaden – men förlorade tvisten. Hem & Hyra berättar om fallet där en äldre kvinna i livets slutskede behövde mycket hjälp och fick en ledstång och en lyftanordning installerad i hemmet. När hon avled förra året ville sonen, som bodde i …
Ungefär 250 000 kvinnor i Sverige lider av en kronisk sjukdom som innebär att celler från livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, ofta på äggstockarna och bukväggen. Det kan orsaka svåra smärtor och ett betydande lidande för de drabbade. Nu visar en ny dansk studie att endometrios – som den kroniska sjukdomen heter – också kan öka …
En ny ekonomisk prognos från Sveriges kommuner och regioner visar att regionernas underskott i år beräknas bli hela 20 miljarder kronor. I sin prognos spår Sveriges kommuner och regioner, SKR, en ljusning framöver, men i år räknar alla regioner och drygt 170 kommuner med att gå med underskott. “Vi gör tolkningen att botten på den …
Magcancer, även kallad magsäckscancer drabbar människor världen över. Den utgör cirka en och en halv procent av alla nya cancerfall i USA varje år. Globalt drabbas över en miljon människor. Trots att magcancer är den femte vanligaste cancerformen är den ofta svår att upptäcka i tidigt skede, vilket gör att behandlingsprognosen ofta är osäker. I …
Trots ett nej i juli från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, får nu läkemedlet Leqembi godkänt för behandling av alzheimerpatienter i Storbritannien. Alzheimersjuka och anhöriga hade stora förhoppningar om att bromsläkemedlet Leqembi skulle godkännas i EU för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Men som en kalldusch mitt i sommaren sade EMA nej. Nu får läkemedlet tillstånd …
Danska Bavarian Nordic har lyft rejält på börsen efter utbrottet av mpox. Bolaget tillverkar vaccin mot sjukdomen och efter rädslan för en ny pandemi har flera länder beställt stora mängder vaccin. På torsdagen släppte bolaget en delårsrapport som satte extra skjuts på aktien sedan bolagsledningen lyft intäktsprognosen ytterligare till 5,3 miljarder danska kronor för helåret …
Det lilla blåmärken blev en böld och växte snabbt – som tur var kollade Lars Telander, 82, upp den i samband med ett annat sjukhusbesök. “Jag tänkte att de kanske kunde kolla den när jag ändå låg där på en brits med ärmarna uppkavlade”, berättar han i en intervju med PRO Pensionären. Lars har varit …