Tramadol skrivs fortfarande ut i stora mängder trots ökad medvetenhet om dess beroendepotential. Dock har läkare blivit mer restrektiva gällande starka smärtstillande läkemedel, vilket påverkar både patienter med verkliga behov och de som missbrukar.


Mest läst i kategorin
Tramadol är ett narkotikaklassat smärtstillande läkemedel som används för att behandla måttlig till svår smärta.
Det tillhör gruppen opioider men skiljer sig från starkare preparat som morfin och fentanyl genom att det även har antidepressiva egenskaper.
Missa inte: Lista: Medicin du inte ska äta som senior. News55.
Utskrivning av Tramadol har minskat
I Sverige skrivs Tramadol ut på recept och regleras noggrant efter larm om dess beroendepotential.
Enligt Socialstyrelsen har utskrivningen av Tramadol minskat de senaste åren, men läkemedlet är fortfarande vanligt förekommande både inom sjukvården och på den svarta marknaden.
Senaste nytt
Tog 30 tabletter om dagen
När Therese Bonath, 53, fick Tramadol utskrivet för sin svåra endometrios trodde hon att hon hade hittat en lösning på sina smärtor.
Istället blev hon beroende av det narkotikaklassade läkemedlet och tog till slut uppemot 30 tabletter om dagen, berättar hon för Aftonbladet.
“Jag har aldrig varit så rädd”, säger Therese Bonath till tidningen.
Hon är en av många patienter som fastnat i ett Tramadol-beroende efter att ha fått det utskrivet av läkare. Från början såg hon det som en livlina, men snart insåg hon att hennes kropp inte längre kunde fungera utan medicinen.
Missbruk och kamp för frihet
När hennes beroende var som värst tog hon en blandning av Tramadol, Oxycontin, Citodon och Imovane.
Hon försökte till slut sluta på egen hand, men det visade sig vara en av de tuffaste utmaningarna i hennes liv.
Efter fem månaders kamp tog hon en enda Tramadol igen och insåg att beroendet fanns kvar.
Fortsatt utskrivning trots varningar
Therese fick till slut hjälp genom Laro-programmet där hon sattes på Buprenorfin. Men även den behandlingen hade svåra biverkningar.
Hennes historia visar hur lätt det är att fastna i ett beroende och att även lagliga läkemedel kan leda till livslånga konsekvenser.
Samtidigt finns det patienter som fortfarande får stora mängder smärtstillande utskrivet och diskussionen om hur Tramadol ska användas och förskrivas är långt ifrån över.
“Jag är fri nu, men jag vet att det hade kunnat sluta annorlunda. Jag har sett det hända andra”, säger Therese Bonath till Aftonbladet.
Läs mer: Så många åker dit på drogtester på jobbet. Dagens PS.