Radarövervakning i taket larmar personal för fallolyckor innan de händer – nu införs tekniken stegvis i Västra Götaland.


Mest läst i kategorin
Redan i vår kan de första vårdavdelningarna i Västra Götalandsregionen börja använda ett AI-baserat sensorsystem för att förhindra fallolyckor.
Tekniken bygger på radar som anonymt övervakar patienter och larmar personalen vid rörelser som kan tyda på en förestående olycka, skriver Dagens Medicin.
Karin Scharl, chefsjuksköterska vid Södra Älvsborgs sjukhus, förklarar hur tekniken hjälper till:
“Fallolyckor sker så snabbt. I dag är det ofta för sent när golvsensorer larmar. Kan vi minska skadorna som i försöken, gör det enorm nytta”, säger Karin Scharl.
Systemet, som först testades under åtta veckor på två avdelningar, använder radar för att registrera rörelser som tolkas av AI. När risken för fall bedöms som hög skickas en varning till personalens mobiltelefoner, som kan ingripa innan fallolyckan har hänt.
MISSA INTE: Experten: Artros gör ont – men vila hjälper inte
Stöd för vårdpersonalen
Tekniken kan enligt Karin Scharl både rädda liv och minska lidande. Den väntas också minska antalet förlängda vårdtider samt avlasta vårdpersonalen.
Men hon är tydlig med att syftet inte är att ersätta personal:
“Jag vill inte att det framstår som att det här görs för att dra ner på bemanning. Det här är ett sätt att förhindra fallolyckor, inte att minska närvaron hos patienterna.”
Systemet, som utvecklats av bolaget Qumea, är helt anonymt – inga kameror, bilder eller ljud används. Istället syns patienterna som punkter.
Vårdpersonalen justerar larmnivån från 0 till 3 beroende på fallrisk. På högsta nivån kan ett larm utlösas så snart patienten lyfter huvudet.
MISSA INTE: Kulturåret väntar i Storbritannien – från Jane Austen till Paddington
Senaste nytt
Fler användningsområden än fallolyckor
Chefsjuksköterskorna i regionen, som varit delaktiga i upphandlingen, ser fler möjliga användningsområden.
Ett exempel är att förebygga trycksår genom att få larm om patienter inte rört sig på länge.
“Det har inte testats ännu, men vi ser en stor potential i att tekniken kan bli ett brett stöd i arbetet med patientsäkerhet”, säger Karin Scharl.
Insatsen mot fallolyckor införs i två etapper
Införandet sker etappvis för att justera larmnivåerna och säkra arbetsmiljön. Under 2024 omfattas 450 vårdplatser, resten planeras till 2026. Exakt vilka avdelningar som blir först ut i vår är ännu inte klart.
Tore Vingare, funktionsledare för det digitala initiativet i regionen, är exalterad över applikationerna:
“Intresset är jättestort. Med utbildning och rätt support på plats kan det här bli ett viktigt stöd redan i sommar”, säger Tore Vingare.
Systemet kräver dock en bedömning i varje enskilt fall. Patienten måste förstå att larmet för fallolyckor kan triggas även vid mindre rörelser – och känna sig trygg med övervakningen.
“Vi har haft patientrepresentanter med oss i arbetet. För dem var det viktigast att veta att tekniken inte tar bilder, inte sparar data och inte lyssnar på dem”, säger Karin Scharl.
Läs mer om ekonomi:
Donald Trump kan tvinga Sverige att byta valuta till euro
Färre svenskar bokar USA-resor – politiken tros ligga bakom
Missade att rensa kylskåpet – måste betala 25 000 kronor

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.