News55

Färre farliga läkemedel till äldre

Äldrevården förbättras
En av de viktigaste slutsatserna från årets rapport är att arbetet med att förbättra läkemedelsförskrivningen till äldre personer går framåt. (Foto: Adam Ihse/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 01 aug. 2024Publicerad: 01 aug. 2024

Socialstyrelsen har nu publicerat resultaten från årets öppna jämförelser. En av de mest positiva nyheterna är att den skadliga läkemedelsanvändningen bland äldre personer minskar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år genomför Socialstyrelsen undersökningen Öppna jämförelser, som bygger på enkäter till landets kommuner för att kunna jämföra kommunal hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Årets undersökning hade en imponerande svarsfrekvens på 97 procent, rapporterar Äldreicentrum.

”Öppna jämförelser ger stöd för analys och lärande. Resultaten kan spegla pågående förbättringsarbeten och synliggöra behov av kompetensutveckling och beslut inom viktiga områden nationellt, regionalt och lokalt, kommenterar Camilla Bucht, utredare på Socialstyrelsen, i en kommentar till de nya resultaten.

Bättre koll på receptbelagda mediciner

En av de viktigaste slutsatserna från årets rapport är att arbetet med att förbättra läkemedelsförskrivningen till äldre personer går framåt.

Användningen av olämpliga läkemedel som kan orsaka biverkningar minskar bland personer över 75 år, både i hemtjänst och på särskilda boenden.

”Resultaten tyder på att många regioner arbetar med att förbättra läkemedelsanvändningen bland äldre, men också att många regioner behöver fortsätta arbeta mer aktivt med detta. Skillnader kan bero på i vilken utsträckning läkare förskriver läkemedel till äldre och i vilken utsträckning läkemedelsgenomgångar genomförs” säger Ann-Catrin Johansson, utredare på Socialstyrelsen.

ANNONS

Kompetensutveckling viktig

Socialstyrelsen har också skapat riktlinjer för de kommunens beslut om kompetensutveckling för personalen.

ANNONS

Mer än hälften av kommunerna har beslutat om utbildning för att höja kompetensutvecklingen kring läkemedelshantering och hygienrutiner.

Personalens kompetensutveckling är grundläggande för en god vård och omsorg.

Stora framsteg inom äldreomsorgen

Årets öppna jämförelser indikerar att viktiga framsteg har gjorts inom äldreomsorgen, men också att det finns områden som kräver fortsatt förbättring.

Det är inte bara inom medicinering som det satsas på utbildning. Vården i hemmen ska bli bättre för äldre personer, vilket delvis bygger på kompetensutveckling bland vårdpersonal.

Det kan hjälpa fler äldre att bo kvar hemma

24 miljoner till att förbättra hemtjänst

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS