En banbrytande operation i Kalifornien öppnar för nya möjligheter – ”En dörr har öppnats för patienter som tidigare inte fanns”


Mest läst i kategorin
I början av maj genomfördes en operation som redan beskrivs som ett genombrott i transplantationskirurgins historia, skriver SvD.
På ett sjukhus i Los Angeles fick 41-årige Oscar Larrainzar, fyrabarnspappa och tidigare cancersjuk, en ny urinblåsa – den första lyckade urinblåsetransplantationen i världen.
Bakom ingreppet står kirurgerna Inderbir Gill från University of Southern California och Nima Nassiri från UCLA, som tillsammans utvecklat tekniken under flera års tid, skriver The Guardian.
MISSA INTE: Sverige går mot en torr sommar – rustar för vattenbrist
Operationen ersatte flera organ
I samma ingrepp fick Oscar Larrainzar även en ny njure, efter att tidigare ha förlorat båda sina egna till följd av sjukdom.
Oscar Larrainzar har länge levt med en kraftigt skadad blåsa och har tvingats till dialys.
När han kom till kliniken i april i år var hans tillstånd kritiskt.
Han hade tidigare opererats av Nima Nassiri och när läkaren kände igen honom, blev det snabbt tydligt att patienten skulle kunna vara rätt kandidat för den första kliniska prövningen.
MISSA INTE: Otrendig träning – här växer rörelsen bortom gymmen
Senaste nytt
Banbrytande kirurgi
Förutsättningarna var långt ifrån enkla. Det som gör en blåsetransplantation särskilt komplicerad är dess avancerade blodförsörjning. Kirurgerna tvingades operera djupt inne i bäckenet för att bevara tillräckligt många blodkärl, så att organet skulle kunna överleva hos mottagaren.
“När vi tar bort en blåsa till följd av cancer är det ett ingrepp på under en timme. Att ta ut en fungerande blåsa för transplantation är en helt annan nivå av teknisk utmaning”, har Inderbir Gill sagt till amerikansk press.
Kirurgerna valde att sy ihop artärerna och venerna från båda sidor innan transplantationen, så att det bara krävdes två kärlförbindelser i mottagaren istället för fyra.
Efter åtta timmar var operationen klar.

MISSA INTE: Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner
Miraklet i Kalifornien
Bara dagar efter hemkomsten från sjukhuset kunde Oscar Larrainzar åter ringa till läkarteamet – han hade kissat för första gången på sju år.
”Min haka är i golvet”, lär kirurgen Inderbir Gill ha utbrustit när han fick beskedet. Han åkte direkt till sjukhuset för att se med egna ögon.
Att blåsan, som saknar nervkopplingar, fungerade så snart efter operationen var oväntat. Det kan innebära nya vägar för framtida behandlingar, inte minst för patienter som tidigare fått tarmavsnitt transplanterade som ersättning.
Den metoden har visat sig ge komplikationer i upp till 80 procent av fallen, bland annat försämrad njurfunktion och magbesvär.
Vägen framåt för Oscar efter operationen
För Oscar Larrainzar innebar operationen ett helt nytt liv. ”Jag var en tickande bomb, men nu har jag hopp”, har han sagt.
Kirurgerna planerar nu fyra ytterligare ingrepp inom ramen för en klinisk studie. Om även dessa blir framgångsrika väntar en större prövning.
Målet är att metoden så småningom ska kunna erbjudas till fler, men bara till patienter som ändå behöver immunhämmande läkemedel. De medför nämligen egna risker.
För många som lever med svåra urinvägsbesvär, återkommande infektioner och följder efter cancerbehandlingar, kan det här innebära en ny framtid.
Som professor Inderbir Gill uttryckte det: ”En dörr har öppnats – en dörr som tidigare inte fanns.”
Läs mer om ekonomi:
Betala inte i onödan – många reseförsäkringar är redan inkluderade
Rekordhöjda elnätsavgifter – fasta kostnader slukar elräkningen
SKR slår larm om nya, dyra läkemedel – kan spräcka budgeten

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.