Det digitala systemet för taligenkänning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg får nu hård kritik från vårdpersonalen.


Mest läst i kategorin
Läkarna vittnar om felaktiga och ibland direkt farliga journalanteckningar – där avgörande ord som ”inte” och ”ingen” helt faller bort, skriver DN.
“Problemet är att det tar väldigt mycket tid att dubbelkolla, och för oss betyder det helt krasst att vi träffar färre patienter”, säger akutläkaren Elin Storm i DN:s artikel.
Systemet, som kallas TIK (Taligenkänning i kliniken), är ett system som gör det möjligt för vårdpersonal att diktera journaler som omedelbart omvandlas till text.
MISSA INTE: Forskare larmar: Fästingmedel hotar fåglar och våra vattendrag
Systemet har klara brister
Systemet är utvecklat av samma företag som står bakom det kritiserade journalsystemet Millennium, och infördes i Västra Götalandsregionen 2023 – alltså före Millennium. När Millennium pausades i november 2024 fortsatte dock TIK att användas.
Enligt en enkät från Läkarföreningen vid Sahlgrenska, där drygt 700 av sjukhusets 2 300 läkare deltog, visar resultatet tydligt att många upplever systemet som bristfälligt. Bara en liten andel tycker att TIK fungerar bra.
Två tredjedelar anser att systemet innebär ökad tidsåtgång, och lika många upplever inte att fördelarna väger upp nackdelarna.
MISSA INTE: Dimljus: Hur man använder dem – undvik misstag och böter
Senaste nytt
Allvarliga felläsningar – tumör blev ingen tumör
Bland enkätsvaren och vittnesmålen framträder en tydlig bild: Ord faller bort eller ersätts, ibland med direkt livshotande konsekvenser.
“Vi får ibland beskedet ”tumör” från röntgen, men då vet vi numera att vi måste ringa tillbaka och kontrollera, för det är ofta fel och skulle ha varit ”ingen tumör”, säger Elin Storm i DN:s artikel.
Ett annat exempel hon själv varit med om är när hon dikterade att patienten behövde opereras på ortopeden – och systemet skrev att patienten skulle få benen bortopererade.
Sahlgrenskas läkare vittnar även om humoristiska, men potentiellt allvarliga, exempel. En pojke som ville öppna presenter blev i journalen till någon som ville ”öppna patienter”. En annan fick sina bronksegment förväxlade med meningen ”Bengt vill ha sex”.
Sådana fel blir oftast upptäckta innan de når patienten. Värre är det när viktiga negationer uteblir – och det är just där vårdpersonalen ser den stora risken.
MISSA INTE: FBI varnar: Din gamla router utnyttjas av hackare – döljer spår
Kritik mot införandet av systemet
Läkarföreningens ordförande Hanna Kataoka, som också är huvudskyddsombud på sjukhuset, menar att problemen påminner om dem man såg med Millennium – fast i mindre skala.
“Vi har varnat för det här systemet. Nu kommer samma mönster igen. Förtvivlade läkare hör av sig till mig varje vecka”, säger hon i tidningen.
Kritiken riktas inte bara mot tekniken i sig, utan även mot hur TIK infördes och kommunicerades. Många upplever att deras synpunkter inte tagits på allvar.

Vissa tycker det fungerar – med hårt arbete
Alla är dock inte negativa. ST-läkaren Tor Moberg, som arbetar inom barnmedicinen i NU-sjukvården, säger att han efter mycket träning och justeringar börjat använda TIK fullt ut.
“Jag har lagt mycket tid på att anpassa systemet. Det kräver arbete, men för mig har det blivit ett verktyg som sparar tid i längden. Fel hörs fortfarande, men jag rättar till dem direkt”, säger Tor Moberg.
Regionledningen utreder systemet
Regionens ansvariga bekräftar att problem finns. Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör, säger att man just nu gör en bred genomgång av tekniken och införandet.
“Det en solklar anledning till att något går fel, men ofta är det nog många olika aspekter som bidrar till problembilden och då behöver åtgärder sättas in inom flera områden”, säger hon i DN.
Om förändringar är på väg återstår att se.
Under tiden fortsätter många läkare att dubbelkolla varje journal – och att hålla tummarna för att TIK inte missar något som borde stå.
Läs mer om ekonomi:
Tvekan präglar bostadsåret – men hopp om prisutveckling nästa år
Vindbyar som hotar elbolag – Svenska Kraftnät lovar åtgärder
Falska nätbutiker: Bedrägeri värt 134 miljoner hindrades

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.