News55

Mördarbakterie kan få banbrytande effekt

Kroppens biologiska system
När kroppens biologiska system blir felprogrammerat och dess eget försvar, antikropparna, börjar attackera kroppsvävnader blir läget kritiskt. (Foto Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 juli 2024Publicerad: 28 juli 2024

År 2001 upptäckte Lars Björck och hans forskargrupp vid Lunds universitet att mördarbakterien Streptococcus pyogenes har ett enzym som kan bli banbrytande i behandlingar mot autoimmuna sjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lars Björck och hans forskargrupp upptäckte att den farliga bakterien Streptococcus pyogenes har ett enzym som bryter ner IgG-antikroppar, en av immunförsvarets viktigaste komponenter.

När kroppens biologiska system blir felprogrammerat och dess eget försvar, antikropparna, börjar attackera kroppsvävnader, blir läget kritiskt.

Lovande experiment på kaniner

Ett experiment på kaniner visade att alla deras IgG-antikroppar blev inaktiverade efter behandling med det specifika enzymet från mördarbakterien, och kaninerna förblev friska.

Det tyder på att enzymet kunde användas utan att skada kaninerna i övrigt, rapporterar Vetenskap & Hälsa.

ANNONS

Mördarbakteriens enzym kan användas i läkemedel

Enzymets förmåga att inaktivera IgG-antikroppar visade sig vara en lovande egenskap för utveckling av nya äkemedel i framtiden, speciellt med tanke på att det kan innebära endast få, eller inga biverkningar.

Forskarnas idé om att enzymet från mördarbakterien skulle kunna användas i behandlingar mot autoimmuna sjukdomar där IgG-antikroppar är involverade, är inne på rätt väg, men mycket forskning återstår.

ANNONS

Vägen mot ett effektivt läkemedel ser dock betydligt hoppfullare ut i dag.

Traditionell behandling bygger på att patientens blodsplasma byts ut för att ta bort de skadliga antikropparna. (Foto: Pexels)

Good Pastures sjukdom

Good Pastures sjukdom är en autoimmun sjukdom där IgG-antikroppar attackerar kärlväggarna i njurarna, vilket kan leda till njursvikt.

Traditionell behandling bygger på att patientens blodsplasma byts ut för att ta bort de skadliga antikropparna. För att genomföra en sådan behandling behöver man först räkna ut patientens plasmavolym (ePV). Utifrån resultatet beräknas hur mycket vätska som behövs.

Det finns många olika slags autoimmuna sjukdomar som innbär att kroppens försvar attackerar sig själv på olika sätt. People stiff syndrome är en annan, mycket ovanlig autoimmun sjukdom som drabbat en på miljonen.

En studie med 15 deltagare
I en studie med 15 patienter som hade kraftigt nedsatt njurfunktion visade resultaten att efter ett halvårs behandling med enzymet från mördarbakterien, behövde två tredjedelar av patienterna inte längre någon dialys. (Foto: Pexels)

Kliniska studier

ANNONS

Med den nya upptäckten inleddes kliniska studier för att se om behandlingen av Good Pastures sjukdom skulle kunna förbättras genom att låta enzymet från mördarbakterien bryta ner IgG-antikroppar.

I en studie med 15 patienter som hade kraftigt nedsatt njurfunktion visade resultaten att efter ett halvårs behandling med enzymet, behövde två tredjedelar av patienterna inte längre någon dialys, vilket är väldigt lovande.

Det kan liknas vid att genomföra tio plasmautbyten mycket snabbare och effektivare än tidigare.

Från mördarbakterie till effektiv medicinsk behandling

Resultaten visar att patienters odds att återfå sin ursprungliga njurfunktion ser betydligt bättre ut i dag.

Den här upptäckten visar också hur viktig grundforskning fortsättningsvis är och hur den kan bidra till att utveckla betydligt effektivare behandlingsformer inom kort.

Från att upptäcka en mördarbakteries enzym som bryter ner IgG-antikroppar till att utveckla innovativa och bra behandlingsformer, krävs dock betydligt mer forskning för att förstå kroppens biologiska processer på djupet.

Goda förhoppningar om forskning

ANNONS

För varje banbrytande upptäckt som denna, ser grundförutsättningarna att kunna bota svåra sjukdomar betydligt bättre ut.

Det sker en hel del riktigt banbrytande upptäckter inom medicinsk forskning. Svenska forskare har exempelvis utvecklat en ny form av antibiotika med stark potential att bryta ner resistenta bakterier, vilket är en bragd i sig.

Läs också:

Celine Dion: Känner sig hoppfull trots sjukdom

Tusentals dör av fruktade bakterier – nu kan det lösas

De tar fram behandlingar mot inflammatoriska sjukdomar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]