TRygg hemgång
Mest läst i kategorin
En omfattande studie avslöjar att samtidigt som allt fler äldre och multisjuka patienter genomgår operationer har överlevnaden förbättrats avsevärt.
Studien från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att patienter, trots ökad ålder och sjukdom, har en längre överlevnad efter kirurgiska ingrepp, berättar Äldre i centrum.
Studie av operative ingrepp
En grupp forskare och läkare vid Karolinska institutet, KI, undersökte om operativa ingrepp på äldre och sjukare patienter kan ha en negativ inverkan på deras överlevnad. Resultaten visade det motsatta – överlevnaden har på kort sikt ökat markant.
“Intressant nog såg vi att överlevnaden efter kirurgi förbättrades markant över åren, trots att patienterna blev sjukare och äldre. Den största förbättringen noterades bland de äldsta och sjukaste patienterna,” berättar Ellen Leigard, specialistläkare i anestesi och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.
Hon är även doktorand vid KI.
Senaste nytt
Gick igenom över 600 000 operationer
Studien genomfördes av läkare och forskare på Karolinska som analyserade hälsodata från 622 814 operationer utförda på vuxna patienter mellan 2006 och 2021.
Under denna period minskade andelen yngre patienter (18–39 år) som opererades från 30,2 procent till 21,5 procent medan antalet patienter över 75 år ökade från 15,1 till 22,6 procent.
Så blev resultaten
Forskningen visar att överlevnaden bland äldre patienter med multipla sjukdomstillstånd förbättrades betydligt efter operativa ingrepp, vilket ställer höga krav på den rehabiliterande sjukvården
Det omfattar vården före, under operationen samt efteråt, under själva läkningsprocessen. Faktum är att överlevnaden ökar genom att många blir äldre i gruppen multisjuka, det både belastar och ökar förväntningarna på att sjukvården ska leverera.
Insikter av studien
“Perioperativt omhändertagande, som omfattar vården före, under och efter kirurgi, utvecklas ständigt. Anestesi och kirurgi står inför stora utmaningar eftersom vi blir allt bättre på att ta hand om gamla och multisjuka patienter”.
“Vi kommer att behöva vara kreativa och använda ny teknologi för att möta utmaningarna med en åldrande befolkning,” säger Max Bell, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och ledare för forskargruppen vid Karolinska Institutet.
Det är viktigt att det bedrivs mer forskning inom äldrevård och omsorg, och det är positivt att en förändring är på gång.
Hemsjukvård fungerar
Trygg hemgång är en ny arbetsmetod som börjat användas inom äldreomsorgen av flera kommuner runtom i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.
Tanken är att göra det lättare för äldre att återhämta sig efter att ha vårdats på sjukhus och att de snabbare ska kunna komma tillbaka till en vardag.
Torill Skaar berättar att det är speciellt viktigt att ge stöd och den vård som behövs precis i början, när patienterna är mest sårbara, vilket ofta får dem att känna glädje och trygghet. Det hjälper läkandet.
I en relativt ny studie undersöktes hur samarbeten mellan olika vårdgivare kan förbättras inom hemvården. MICM, Mobil närvård med läkarbesök i hemmet, var ett av studiens fokus.
Det visade sig att både vårdgivare och patienter tyckte att vårdmodellen fungerade bra, därav deras uppskattning. Positivt också var att patienterna kände ökad delaktighet i sin egen vård, och att de fick mer kontroll över sin vardag.
Läs också:
Tummen upp för ny arbetsmetod inom äldrevården
Äldre sjuka sätter tryggheten främst
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.