News55

Obegripligt slöseri med sjuksköterskor

Vårdförbundet har varslat nästan 2000 sjuksköterskor.
Vårdförbundet har varslat nästan 2000 sjuksköterskor och bioanalytiker som går ut i strejk idag. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Under 2021 var 13 000 sjuksköterskor inte sysselsatta inom sin profession och det tyder på ett stort slöseri med resurser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det innebär att många som utbildat sig lämnar yrket för bättre möjligheter. Löner och brist på kompetensutveckling är viktiga förklaringar.

Att så många som 13 000 sjuksköterskor inte varit sysselsatta inom sina yrken måste innebära stora förluster för vården. Det är inte bara dåligt för patientsäkerheten, det är negativt för yrket som sådant. 

Utvecklingen ser inte bra ut och i dag går runt 2000 sjuksköterskor och biomedicinska analytiker ut i strejk för att förbättra arbetsförhållanden och säkerställa ett bättre kollektivavtal, rapporterar Senioren.

2000 ut i strejk i dag

Strejken omfattar vårdpersonal från sju av Sveriges största sjukhus, vilket kommer att märkas för patienterna, även fast strejken är organiserad så att den inte ska bli samhällsfarlig och patienter ska behöva dö. 

Nationella vårdkompetensrådet presenterar 25 förslag för att förbättra hälso- och sjukvårdens arbetsvillkor där kompetensförsörjning är en viktig del. Det nuvarande resursslöseriet kostar samhället 5,5 miljarder kronor. Det är skattepengar som borde användas till att förbättra arbetsförhållanden inom vården.

– Det kan finnas flera orsaker till varför man väljer att lämna sin yrkesroll inom hälso- och sjukvården. Bristande arbetsförhållanden är en av orsakerna och det är djupt oroande för kompetensförsörjningen, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i rådet i Nationella vårdförbundet.

Möjligheter till kompetensutveckling viktig

ANNONS

Lösningen är inte att utbilda fler som sedan väljer att lämna, utan i stället att arbeta systematiskt för att få yrkesverksamma att stanna genom bättre villkor.

I en doktorsavhandling har konstaterats att trots kvinnodominans bland enhetschefer inom äldrevården, har kvinnliga chefer färre möjligheter att bygga på sin kompetens genom utbildning än vad manliga chefer har. Det pekar på traditionella könsroller där kvinnliga chefer har motstridiga förväntningar som ökar deras arbetsbelastning.

Läs också:

Bristen på kommunikation i vården skapar obalans

Svensk vård köper in digitala journalsystem som varit fiasko i USA

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]