News55

Vårda anhörig krävande – men det finns hjälp

Vård i hemmet är positivt samtidigt som det är krävande.
Det är viktigt att få återhämtning om du vårdar en sjuk person i hemmet, vilket är krävande men också givande på många sätt. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 juli 2024Publicerad: 30 juli 2024

Att vårda en anhörig i hemmet kan kännas viktigt och givande, men också känslomässigt svårt på flera sätt. Hemvård kräver inte bara resurser, tid och energi utan också empati och tålamod.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan vara lika svårt att axla den känslomässiga tyngden av att en familjemedlem är svårt sjuk som det är att vårda. Det innebär ofta sorg att se en nära familjemedlem sjuk. Att hantera svåra känslor samtidigt som man har en stöttande roll kan bli övermäktigt, rapporterar Hemmets Journal.

Känslomässiga utmaningar

Som vårdgivare kan man uppleva en blandning av kärlek, ansvar och tillfredsställelse över att kunna hjälpa, men också känslan av att vara överväldigad, otillräcklig och ensam. Det är inte ovanligt med skam och skuldkänslor om man känner sig otillräcklig och frustrerad

Den person som vårdas kan känna sig som en börda, vilket är frustrerande och kan skapa ilska över situationen, något som vårdgivaren måste axla. Det kan skapa känslomässiga berg-och-dalbanor där det är svårt att finna plats för egna behov.

ANNONS

Fysiskt krävande att sköta svårt sjuk person

Rollen som vårdare innebär ofta en rad praktiska och fysiska uppgifter; hjälp med personlig hygien, tunga lyft, medicinering, hushållssysslor och mycket annat.

Bristen på vila och återhämtning kan leda till utmattning, vilket kan påverka både känslor och fysiskt mående.

Det finns inget som tyder på att en vårdare ensam kan klara av att sköta en svårt sjuk person dygnet runt i hemmet, vilket gör hjälpinsatser från hemtjänst och vårdpersonal extra viktigt.

ANNONS

Medkänsla nödvändigt

I en så krävande situation är medkänsla viktigt – både gentemot sig själv och mot den som vårdas. Det innebär att försöka acceptera och bekräfta svåra känslor som uppstår utan att låta sig överväldigas.

Det är även viktigt att kunna erkänna sina egna begränsningar och det måste få vara okej att inte alltid räcka till.

”Vi tycker inte om att känna svåra eller obehagliga känslor, varken hos oss själva eller hos andra, så vi gör allt vi kan för att få dem att försvinna, förklarar Jeanette Frost Ebstrup för Hemmets Journal.

Hon är läkare med doktorsexamen i mental hälsa.

”Vi vill fixa det, vi vill ta bort den andra personens obehag. Men i ett försök att undvika smärtan eller ta bort den, slutar det faktiskt med att vi tillfogar mer smärta. Både för oss själva och kanske också för våra nära och kära.”

Gränssättning och empati

För att undvika utbrändhet är det viktigt att vårdgivare också unnar sig medkänsla inför sig själv. Det kan innebära acceptans av sina egna känslor såsom frustration och trötthet – utan att döma sig själv.

ANNONS

Att sätta gränser är en viktig del i den vårdande processen. Det kan innebära att man ber om hjälp från andra, speciellt från vårdgivande instanser, men även från hemtjänst som kan vara ett stöd i vardagen, men även i vården.

Som News 55 tidigare skrivit om är det viktigt att ha kontakter med omvärlden när man är vårdgivare. Det är bra att fortsätta att yrkesarbeta på deltid, eftersom det blir en känslomässig avlastning.

Sök stöd och hjälp

Vård av en anhörig i hemmet behöver inte betyda att man är ensam i sitt ansvar. Det finns olika stödgrupper och resurser som kan hjälpa till med avlastning och stöd.

Att prata med andra i liknande situationer kan ge nya perspektiv, och professionell rådgivning kan vara till stor hjälp för att hantera känslomässig stress.

Trygg hemgång används speciellt inom äldrevården av så mycket som en tredjedel av landets kommuner. Det startade som ett projekt men jar blivit enormt uppskattat och därför använder att fler kommuner den här formen av rehabilitering.

Den bygger på att stödja hemvändande patienter efter vistelse på sjukhus och visar på det positiva med hemsjukvård, vilket ger äldre personer ökad självständighet.

Läs också:

ANNONS

Anhörigvård i hemmet kan leda till ensamhet och sämre hälsa

Äldre sjuka sätter tryggheten främst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS