News55

Skrämmande: Så mycket plast har du i hjärnan

Varning: Det finns plast i din hjärna
Vår hjärna består av en halv procent plastpartiklar, avslöjar en ny forskningsstudie. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Vår hjärna består av en halv procent plastpartiklar, avslöjar en ny forskningsstudie som undersöker mängden plast som på olika sätt tar sig i våra kroppar. Ett skrämmande fenomen som vi måste ta på allvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien som släpptes i maj i år är en uppföljning av tidigare studier.

“Koncentrationerna vi såg i hjärnvävnaden hos normala individer, som hade en medelålder på runt 45 eller 50 år, var 4 800 mikrogram per gram, eller 0,5 viktprocent” berättar huvudförfattaren till studien, Matthew Campen, professor i farmaceutisk vetenskap vid University of New Mexico i Albuquerque, rapporterar CNN.

Det tyder på att våra hjärnor idag är 99,5 procent hjärna och resten plast.

“Det är oklart om dessa plastpartiklar kommer in i hjärnan och sedan försvinner eller om de ansamlas i neurologiska vävnader och slutligen orsakar sjukdomstillstånd.”

Nanoplaster i hjärnan

I den aktuella studien undersökte forskare hjärn-, njur- och levervävnader från 92 personer, som genomgick rättsmedicinska obduktioner både 2016 och under början av 2024.

Vävnadsprover samlades in från främre cortex, den delen av hjärnan som förknippas med tänkande och resonemang. Forskarna kunde konstatera en 50-procentig ökning av plastpartiklar 2024 jämfört med 2016. Utvecklingen har skett snabbt och visar på kraftig ökning av plastprodukter som vi exponeras för.

“Baserat på våra observationer tror vi att hjärnan drar in de allra minsta nanopartiklarna som är mellan 100 till 200 nanometer långa, medan de större partiklarna som är en till fem mikrometer hamnar i lever och njurar,” berättar Matthew Campen vidare för CNN.

ANNONS

Experter delar en generell uppfattning om att nanopartiklar är ett av de större hoten mot människans hälsa, eftersom de är ofantligt små och lätt tar sig in i enskilda celler.

En generell forskningsteori är att plastpartiklar beblandas med fetter
En generell forskningsteori är att plastpartiklar beblandas med fetter som vi får i oss när vi äter och som sedan transporteras vidare till kroppens organ, där de ansamlas i vävnader. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Så tar sig plaster in i organen

Den mänskliga hjärnan innehåller cirka 60 viktprocent fett – mycket mer än något annat organ.

Kost är den huvudsakliga exponeringsvägen för mikro- och nanoplaster som gärna söker sig till fetter. En generell forskningsteori är att plastpartiklar beblandas med fetter som vi får i oss när vi äter och som sedan transporteras vidare till kroppens organ, där de ansamlas i vävnader.

Vissa mikroplaster är också luftburna. När vi kör bil utsätts vägytan för slitage när däcken rullar på den. Plastpartiklar frigörs och kastas upp i luften som vi sedan andas in.

Om man bor nära havet som är fullt av plast frigörs mikropartiklar på liknande sätt, men av vågrörelser och beblandas med luften. Partiklar finns överallt och det är omöjligt att undvika dem.

Vissa plaster farligare än andra

ANNONS

Polyeten är en av de kemiska föreningarna som används i plastpåsar, filmer och flaskor. Den är i likhet med PFAS inte biologiskt nedbrytbar. Det var kanske därför den dominerande plasten som hittades i mänskliga vävnadsprover.

Den största mängden polyeten hittades i hjärnan, vilket visar att det finns plastpartiklar som kroppen inte kan ta hand om.

Produktionen polyten som finns i PET-plaster frigör mest lösningsmedlet dioxan som kommer ut i miljön. Biologiprofessor Philip Landrigan, chef för Program for Global Public Health vid Boston college, understryker att vi än så länge inte vet hur dessa partiklar påverkar våra kroppar och immunförsvar.

“Ärligt talat finns det mycket vi fortfarande inte vet. Vad vi vet med verklig säkerhet är att dessa mikroplastpartiklar är som trojanska hästar – de bär med sig tusentals kemikalier som finns i plast och vissa är mycket dåliga”, berättar han för CNN.


 PFAS är speciellt farligt eftersom det inte är nedbrytbart
PFAS är speciellt farligt eftersom det inte är nedbrytbart och därför både skadlig för miljö liksom människa. (Foto: Pixabay)

Forskningsteorier om hur plast påverkar oss

Genom att ta sig in i enskilda celler och vävnader i större organ kan nanoplaster potentiellt avbryta cellaktivitet eller utsöndra hormonstörande kemikalier, inkluderat ämnet PFAS.

Forskare har utrönat att plast innehåller en rad olika ämnen som är skadliga på olika sätt och som skulle kunna orsaka missbildningar och/eller infertilitet. PFAS är speciellt farligt eftersom det inte är nedbrytbart och därför både skadlig för miljö liksom människa.

ANNONS

“Vi har ganska bra indikationer på att mikroplaster och nanoplaster orsakar skada, även om vi är långt ifrån att veta den fulla omfattningen. Jag skulle säga att vi har tillräckligt med information för att vidta skyddsåtgärder” konstaterar Philip Landrigan vidare.

Lär dig att undvika plast

Medan lobbyister från branschorganisationer försöker motbevisa faran med mikro- och nanoplaster, bidrar pågående forskning till att fylla kunskapsluckor. En viktig sådan handlar om vad vi kan göra för att undvika plaster så gott det går.

Undviker man plastpåsar och plastflaskor gör man redan en viktig insats för både sig själv och för miljön. Man kan i stället använda textil- eller papperspåsar, vilket är både billigare och bättre för miljön.

”Använd aldrig plastpåsar när du handlar. Använd en tygpåse eller en papperspåse eller en återvinningsbar påse. Undvik helst plastvattenflaskor” råder Philip Landrigan CNN:s läsare.

Läs också:

Hundratusentals kronor till PFAS-drabbade

Ny studie: Mikroplast går in i hjärnan

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS