News55

Hundratusentals kronor till PFAS-drabbade

Artikelbild
Det är 17 av de runt 250 mål mot bolaget som just nu är i tingsrätten som omfattas av beslutet. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Personer som druckit vatten förorenat av PFAS får skadestånd utbetalat av kommunägda Ronneby miljö och teknik, rapporterar P4 Blekinge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt är det 17 personer som får runt 28 000 kronor var.

Just nu är cirka 250 mål mot bolaget i tingsrätten. Av dem är det totalt 17 som omfattas av beslutet, uppger Ronneby miljö och teknik för TT.

Det är ett bevis på att de förstår att de behöver betala ut skadestånd, de har kastat in handduken där, säger Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen, till radion.

Det är billigare för Ronneby miljö och teknik att betala ut skadeståndet än att fortsätta tvista.

Det betyder ingenting, skulle jag vilja säga, för de övriga målen, säger Joakim Mårtensson, vd för Ronneby miljö och teknik, till P4 Blekinge.

PFAS-skandalen i Kallinge briserade 2013, då länsstyrelsen i Blekinge genomförde en utökad provtagning av miljögifter i grundvattnet. Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes av då Ronneby miljö och teknik funnit höga halter av PFAS i dricksvattnet. Misstanken riktades mot en närliggande brandövningsplats på F17, där brandskum som innehåller ämnena hade använts. Enligt en ny rapport som försvaret beställt fortsätter läckaget.

Högsta domstolen har tidigare kommit fram till att höga halter av PFAS i blodet kan ses som en personskada och att det därmed ska gå att söka skadestånd om orsaken är förorenat dricksvatten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS