News55

Små minnesglapp är inget att oroa sig för

Äldre man med hatt. Det är normalt med minnesglapp, men börjar du gå vilse i ditt eget grannskap är det ett tecken på demens
Det är normalt med minnesglapp, men börjar du gå vilse i ditt eget grannskap är det ett tecken på demens. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Under de senaste veckorna har åldrande blivit ett hett ämne i politiska debatter, särskilt när det gäller det amerikanska presidentämbetet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ovanligt att två så gamla personer samtidigt konkurrerar om presidentposten, vilket har skapat viss oro, särskilt kring Joe Bidens kognitiva förmåga.

Både president Joe Biden och republikanernas kandidat, Donald Trump försäkrar att de är vid god hälsa inför en brokig skara väljare som ska avgöra nästa års presidentval, rapporterar Wall Street Journal.

Tecken att uppmärksamma

Åldrande innebär ett naturligt avtagande av kroppens fysiska förmåga liksom hjärnans kognitiva verksamhet, och det är inget negativt i sig.

Alla vill dock vara friska livet ut, och det finns mycket man kan göra för att få en bra hälsa, både fysiskt och kognitivt.

Att tänka förebyggande och ta hand om sitt välmående blir allt vanligare.

Normala minnesglapp behöver man inte oroa sig för, men ”smygande” tecken är viktiga att lägga märke till, enligt John Rowe, professor i hälsofrågor och åldrande vid Columbia University.

Att börja gå vilse i sitt eget grannskap är ett ganska tydligt tecken på demens.

ANNONS
ANNONS

Regelbunden uppföljning är bäst

Läkare bedömer vanligtvis graden av demens genom att undersöka långtids- och korttidsminne, förmåga till rumslig orientering och andra kognitiva egenskaper.

Regelbundna tester gör det möjligt att följa en patient över tid, vilket är effektivare än att analysera enstaka provtagningar, menar geriatriker.

Kontinuitet ger alltså bättre och tydligare resultat, vilket gör den förebyggande vården bättre.

Variation i fysiskt tillstånd

Människor i alla åldrar har dagar då de inte mår som bäst eller känner sig så skärpta. Variationen mellan “bra” och “dåliga” dagar är troligtvis mer uttalad bland äldre, menar många geriatriker.

Kroppens och hjärnans kapacitet minskar med stigande ålder. En dålig natts sömn eller vanliga sjukdomstillstånd kan drabba så mycket hårdare när man nått en högre ålder.

En student kan till exempel plugga en hel natt inför en tenta, något som förstås inte rekommenderas, samma sak är dock ofta otänkbar för äldre personer.

ANNONS
Man kan förbättra sin hälsa betydligt genom livsstilsförändringar. Hälsosam kost och regelbunden träning kan göra stora skillnader. (Foto: Pexels)

Ny studie om biologisk ålder

I en ny studie publicerad i tidskriften Brain mätte forskare från Karolinska Institutet och University of Cambridge biologisk ålder.

De undersökte bland annat risken att utveckla neurologiska sjukdomar för personer som är biologiskt äldre än sin kronologiska ålder.

”För två personer födda samma dag fann vi att den som verkar biologiskt äldre har en högre risk att utveckla stroke eller demens”, berättar Chris McMurran, neurolog och postdoktor vid University of Cambridge.

Beräkningarna av biologisk ålder är dock inte exakta och fångar inte alla eventuella riskfaktorer såsom genetiska variationer och sjukdomshistoria.

Många sjukdomstillstånd är livsstilsrelaterade och ändrade vanor kan förbättra hälsan avsevärt.

Det kan vara lockande att äta chips innan maten en fredagskväll, men byter du ut dessa mot grönsaker eller frukt kan kroppens hälsa förbättras avsevärt, liksom din biologiska ålder.

ANNONS

Läs också:

Vet du hur gammalt ditt hjärta är?

Så sänker du din biologiska ålder och lever längre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS