News55

Vet du hur gammalt ditt hjärta är?

En kvinna håller fram ett rött hjärta. Vet du hur gammalt ditt hjärta är och behöver du veta det?
Vet du hur gammalt ditt hjärta är och behöver du veta det? (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Det finns numer olika verktyg och medicinska tester som försöker uppskatta åldern på ditt hjärta. Det är en del av den nya hypen kring biologisk ålder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler företag och organisationer skapar onlineräknare, bärbara enheter och medicinska tester som ska uppskatta ditt hjärtas ålder, det skriver Wall Street Journal.

De som ligger bakom dessa verktyg menar att om du känner till din hjärthälsa kan du göra livsstilsförändringar som hjälper till att avvärja hjärt- kärlsjukdomar.

Biologisk ålder

Det här med att mäta din hjärthälsa är en förlängning av den nya hypen kring biologisk ålder, alltså tanken att din kropp, eller delar av den, fysiskt kan åldras snabbare eller långsammare än din kronologiska ålder. 

Meningen med att mäta biologisk ålder är att hjälpa dig ta kontroll över din kropps åldrande för att du ska kunna leva längre och hälsosammare. 

När det gäller hjärtat säger forskare att verktygen kan vara en bra start för samtal med läkare om läkemedel eller om förändring av vanor, innan du drabbas av hjärtsjukdomar.

ANNONS

Fångar inte allt

Läkare och forskare tycker dock att du ska ta mätresultaten med en nypa salt.

ANNONS

Beräkningarna av biologisk ålder är inte precisa och fångar inte alla eventuella riskfaktorer, som familjehistoria, genetiska variationer, luftföroreningar eller graviditetskomplikationer.

“Det är att låtsas kvantifiera något specifikt för dig som bara är i riktning är sant. Det är baserat på en sann historia, men det är faktiskt inte en sann historia”, säger Gregory Katz, kardiolog vid NYU Langone Heart, till Wall Street Journal.

Några onlineverktyg

Det finns några onlineverktyg, bland annat från hälsoorganisationer som brittiska National Health Service, australiska Heart Foundation och amerikanska Framingham Heart Study.

I onlineverktygen ska du ange mätvärden som din kronologiska ålder, ditt kön, ditt kroppsmassaindex (BMI), ditt blodtryck och dina kolesterolnivåer. 

Sedan används olika statistiska modeller för att jämföra din data mot genomsnittet och utifrån det uppskattas ditt hjärtas ålder. 

Andra mätverktyg

Elysium Health har ett salivbaserat biologiskt ålderstest som ger en övergripande åldersuppskattning och specifika poäng för olika organ, inklusive hjärtat. 

ANNONS

Novos Labs erbjuder ett biologiskt ålderstest via blodprov och säger att de senare i år planerar att lägga till en komponent för att mäta hjärtats ålder.

En bärbar sömn- och aktivitetsspårare, kallad Oura-ring, ska snart att erbjuda en funktion som uppskattar användarnas kardiovaskulära ålder. 

Ringen använder en sensor som mäter blodflödet för att därigenom bedöma hur stela användarens artärer är. 

Artärernas stelhet ökar med åldern och det kopplas till ökad risk för hjärtsjukdomar och dödsfall. 

Ett enklare sätt

De olika verktyg som finns för att mäta hjärtats ålder ger troligtvis olika resultat till samma person. 

Vissa verktyg ger sina användare personliga rekommendationer om hur de kan minska risken att drabbas av hjärtsjukdomar, som att gå ned i vikt, äta mindre salt eller träna mer.

Läkare har traditionellt använt riskkalkylatorer för att få fram en persons risk för hjärtsjukdom. Då får läkaren fram en procentuell risk över en tidsperiod, och inte en biologisk ålder.

ANNONS

Det kan vara mer komplext än de verktyg som beräknar hjärtats biologiska ålder och svårare att tolka för dem som inte är läkare.

Vissa läkare tror att begreppet hjärtålder kan vara ett enklare sätt att prata med patienter om deras hjärthälsa. 

Lägre risk för hjärtat efter vaccindos tre

Risken för att drabbas av hjärtmuskelinflammation i samband med covidvaccination är lägre efter en påfyllnadsdos än efter de två grundläggande doserna, visar en ny studie.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS