News55

Socker i livmodern påverkar senare i livet

En massa godis. Storbritanniens ransoneringen av socker under 1940-talet har gett forskare möjlighet att se hur foster påverkas av ökad sockerkonsumtion
Storbritanniens ransoneringen av socker under 1940-talet har gett forskare möjlighet att se hur foster påverkas av ökad sockerkonsumtion. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 nov. 2024Publicerad: 12 nov. 2024

Ransonering av socker under 1940-talet har gett forskare värdefull information om hur socker påverkar foster under graviditeten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under andra världskriget var tillgången på livsmedel som socker, fett, kött och ost begränsad och i januari 1940 började Storbritannien ransonera mat för att den skulle fördelas rättvist, det skriver CNN.

I september 1953 upphörde ransoneringen av socker och godis, vilket ledde till att vuxna britters genomsnittliga dagskonsumtion av socker nästan genast fördubblades, från 40 till 80 gram.

För att fastställa effekten av en så stor ökning av sockerkonsumtionen har forskare tittat på hälsodata i den stora biomedicinska databasen och forskningsresursen UK Biobank, som följer människor på lång sikt.

I studien tittade forskarna på över 60 000 personer födda mellan 1951 och 1956, alltså både före och efter ransoneringen.

Ökar risken för fetma

Forskarnas analys visar att de som legat i mammas mage eller fötts under ransoneringen har 30 procent mindre risk för fetma samt att risken för typ 2-diabetes och högt blodtryck ökar snabbare hos dem som legat i mammas mage eller fötts efter ransoneringen.

Forskarna fann även att begränsning av sockerkonsumtion i livmodern och tidigt i livet kan minska människors livslånga preferens för sötsaker, ungeför en tredjedel av denna minskade risk utgörs av sockerransonering i livmodern.

“Vi är designade för att gilla söta saker från det ögonblic vi föds”, säger Mark Corkins till CNN.

ANNONS

Han är avdelningschef för pediatrisk gastroenterologi och professor i pediatrik vid University of Tennessee Health Science Center i USA, och har inte varit involverad i den nya forskningen.

Han säger att vi i århundraden fick nöja oss med frukt för att tillfredsställa vårt sötsug men att nu när socker har raffinerats påverkar den höga konsumtionen våra kroppar.

“När du konsumerar mer socker ändrar det hur din ämnesomsättning fungerar, och du börjar deponera och spara det. Vi är designade för att spara mat för svältperioder. Vi har inga svältperioder längre, så nu lagrar vi det som fett”, säger Mark Corkins till CNN.

ANNONS

Bra att äta mindre socker

I dag konsumerar vi mycket socker och genom att minska vår sockerkonsumtion kan vi förbättra vår hälsa.

Enligt forskarna som gjort den nya studien konsumerar geravida och ammande kvinnor i dag mer än tre gånger så mycker socker som rekommenderas, i genomsnitt mer än 80 gram per dag.

I dag finns tillsatt, dolt, socker överallt, ett sätt att minska sin sockerkonsumtion är att ersätta sockerhaltiga drycker med nyttigare alternativ. Undvik också att ha sockerhaltig skräpmat hemma.

Därför ska du äta mindre socker

De flesta vet att det inte är bra att äta för mycket socker men det kan vara svårt att undvika eftersom det är väldigt lättillgängligt och dessutom finns dolt i mycket vi äter.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]