News55

Därför ska du äta mindre socker

Sockerbitar med varningstriangel. Om du undviker socker kommer du redan efter en vecka känna att du mår bättre, det säger en näringsfysiolog och kostexpert
Om du undviker socker kommer du redan efter en vecka känna att du mår bättre, det säger en näringsfysiolog och kostexpert. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

De flesta vet att det inte är bra att äta för mycket socker men det kan vara svårt att undvika eftersom det är väldigt lättillgängligt och dessutom finns dolt i mycket vi äter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi är programmerade att äta söta saker och en gång i tiden var det söta nyttigt och bra för oss, det skriver Hemmets Journal.

Näringsfysiologen och kostexperten Fredrik Paulún förklarar att för våra förfäder var söta smaker “magiska” eftersom de garanterade att maten var ofarlig och innehöll mycket energi.

“Det finns inget i naturen som är sött och giftigt och det första vi smakar i livet, modersmjölken, är söt. Därför höjs nivån av dopamin, serotonin och endorfiner när vi konsumerar söta saker och för många blir det en ventil och snabb kick att äta socker. Man mår bra i stunden men på sikt blir konsekvenserna förödande”, säger han till Hemmets Journal.

Sötsug

Fredrik Paulún berättar att många kan bli sötsugna när de har sovit för lite eller är stressade, det är också vanligt att bli sugen på sött när vi har energiunderskott.

Enligt honom är dock många så sockervana eller sockerberooende att den biokemiska miljön i deras kroppar gör att de konstant känner sockersug, då får abstinens och mår dåligt utan sin dagliga sockerkick.

Raffinerat socker ger sockrkickar och ghrelin, ett hormon som reglerar aptiten och ökar våra hungerkänslor.

“Det ökar sockersuget så att sockerkonsumtion upprätthåller suget efter sött, vilket är en kvarleva från den tid då det söta faktiskt var nyttigt. Så länge det finns söta saker i vår närhet är vi programmerade att äta dem”, säger Fredrik Paulún till Hemmets Journal.

ANNONS
ANNONS

Socker i vår mat

Mycket av det vi äter innehåller socker, inte bara kakor, glass och godis utan även mycket av den så kallade ultraprocessade maten, industriellt behandlad mat som innehåller mycket tillsatt socker, salt, fett och smakämnen.

Exempel på ultraprocessad mat är bakverk, glass, godis, fiskpinnar, flingor, färdigrätter, pommes frites, pulversoppor, sötade drycker, sötad fruktyoghurt och snacks som chips och ostbågar.

Processad mat är livsmedel som har behandlats för att smaka bättre och hålla längre, de kan också innehålla mycket socker och några exempel är bacon, färskt bakat bröd, konserverad mat, korv, ost och rökt fisk.

Exempel på mat som inte är processad är baljväxter, grönsaker, frukt, mjölk, nötter, obehandlat kött, obehandlad fisk, rotfrukter och ägg.

Socker ger sötsug

Om socker står först i en produkts innehållsförteckning innehåller den mycket tillsatt socker, som när det tillsätts till exempel kan kallas för dextros, fruktos, glukos, high corn syrup, invertsocker, maltos, sackaros och stärkelsesirap.

Fredrik Paulún säger att det här tillsatta sockret upprätthåller vårt sötsug och påverkar vår tarmflora negativt, dessutom kan en dålig tarmflora i sig öka vårt sötsug.

ANNONS

“Forskning har visat att sockerintag gynnar tillväxt hos bakterier som gör oss sötsugna. Att avstå från socker en vecka kan därför göra underverk med sötsuget då ghrelinet minskar, tarmfloran förbättras och sötsuget sjunker till ett minimum. Även motion har man sett kan hjälpa till”, säger han till Hemmets Journal.

Du kan känna positiva hälsoeffekter bara en vecka efter en sockerfri kost. Enligt Fredrik Paulún mår du bättre eftersom du får ett jämnare humör, förbättrad sömn och högre energinivåer, skriver Hemmets Journal.

Så här kan du förbättra ditt förhållande till socker

Det är många som har ett komplicerat förhållande till socker. De flesta vet nog att det inte är nyttigt att äta för allt mycket, ändå är det svårt att låta bli.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS