Sommaren bjuder på sol, bad och ledighet – men innebär också vissa hälsorisker. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken för vissa sjudomar under sommarmånaderna. Med några enkla förebyggande råd kan du minska risken att drabbas av smitta eller andra obehag.


Mest läst i kategorin
Enligt DN ökar många infektionssjukdomar under sommarhalvåret. Det handlar bland annat om magsjuka, hudinfektioner, och sexuellt överförbara sjukdomar. Anledningen är att våra vanor förändras när vi reser, grillar, badar och vistas mer i naturen.
Maten kan bli en bakteriebomb under sommaren
Det är lätt att slarva med mathanteringen under sommaren. Enligt Folkhälsomyndigeten växer bakterier snabbt när värmen stiger, särskilt om maten står framme för länge.
Bakterier som gula stafylokocker kan orsaka matförgiftning, inte främst genom själva bakterien, utan genom de gifter den producerar. Det gäller därför att snabbt kyla ner maten, särskilt efter grillning eller picknick, och att undvika att återanvända mat som stått framme länge.
Senaste nytt
Vatten och djurkontakt kräver eftertanke
Att bada i sjöar och hav kan kännas lockande en varm sommardag, men det finns också vissa risker. DN rapporterar att bad i vatten över 20 grader, särskilt i Östersjön, kan orsaka så kallad badsårsfeber om man har öppna sår.
Denna infektion orsakas av vibriobakterier och kan i värsta fall leda till blodförgiftning. Det är också smart att undvika bad nära betande djur eller fåglar, eftersom avföring i vattnet kan sprida magsjukevirus och bakterier som Ehec.
Undvik också att bada i vatten med algblomning.
Tvätta händerna – särskilt efter djurkontakt
För dig som vistas på landet eller umgås med barnbarnen på bondgård kan det vara bra att påminna om vikten av handtvätt. Ehec-bakterien, som ofta finns hos nötkreatur, kan orsaka allvarliga följder, särskilt hos äldre eller personer med nedsatt immunförsvar.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du alltid tvättar händerna efter kontakt med djur och innan du äter. Det gäller även om du bara varit nära ett stängsel eller klappat ett får.
Sommarromans? Tänk på skyddet först
Många upplever en ökad lust och frihet under sommaren, vilket också kan innebära fler tillfälliga sexuella kontakter. DN lyfter fram att det varje år sker en ökning av könssjukdomar efter sommarledigheten.
Sjukdomar som klamydia och gonorré ökar, och även allvarligare infektioner som hiv, syfilis och mpox har setts i vissa grupper. Därför är det viktigt att skydda sig med kondom och testa sig vid behov, särskilt om man träffar nya partners.
Var försiktig med värme och sol
Många njuter av solen, men det är viktigt att vara försiktig under de varmaste dagarna. För äldre personer kan värmen vara extra påfrestande och kräva extra omtanke.
Se till att dricka mycket vätska för att undvika värmestress, och ät gärna vätskerik mat som frukt och grönsaker. Undvik hårt fysiskt arbete när solen står som högst, och sök skugga för att skydda kroppen.
Glöm inte heller att skydda huden mot solens UV-strålar med solkräm och svala, täckande kläder.
Läs mer på News55: Nu kommer den – högsommarvärmen!

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.