Enligt forskning kan sömnbrist ge effekter som liknar dem vi får av att dricka alkohol och när vi är trötta ökar antalet olyckor.
Mest läst i kategorin
Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska Institutet menar att sömnbrist kan ha större effekt än vi tidigare trott, det skriver Gazzine.
Förr trodde man att sömnen bara gjorde så att hjärnan återhämtade sig.
Nya rön visar dock att flera viktiga system i kroppen hämmas av sömnbrist, allt från hjärnans avfallshantering och ämnesomsättningen till kroppens reglering av blodfetter.
Torbjörn Åkerstedt säger att det är väl belagt att för lite sömn leder till rubbningar i insulin- och sockerbalansen, hjärt- kärlsjukdomar och fetma.
Liknar effekten av alkohol
Forskning visar att olyckor ökar av trötthet och att sömnbrist kan ge liknande effekter som alkohol.
Enligt Torbjörn Åkerstedt är risken att råka ut för en bilolycka vid tre eller fyra på natten många gånger större än mitt på dagen. Och den risken ökar ännu mer om du lider av sömnbrist och dricker alkohol.
En del av effekten av alkoholen är att du helt enkelt somnar vid ratten och för att tappa kontrollen över bilen räcker det att somna till i några sekunder.
Senaste nytt
Ungefär som en dator
Det är enligt Torbjörn Åkerstedt viktigt att sova tillräckligt både av fysiska och av psykiska skäl.
“Sömnbrist gör att man får svårt att hålla sig vaken under dagen och det blir mer komplicerat att hantera livsproblem eller jobbiga händelser. Inlärningsförmågan blir också begränsad”, säger han till Gazzine.
Kroppens uppbyggnadsprocesser och immunförsvar främjas av tillräckligt lång och djup sömn och för att kunna lagra nya intryck nästa dag behöver hjärnan varva ned och tömmas.
Enligt forskning får hjärnan svårt att skapa minnesspår när vi sover för lite, Torbjörn Åkerstedt förklarar att gammalt material liksom ligger kvar på hjärnans ”hårddisk” så att nytt material inte kan nå längre än till ”arbetsminnet”.
En dator backar upp funktionerna när den stängs av och sedan sätts på igen och våra hjärnor verkar fungera på ett liknande sätt, vissa funktioner behöver stängas av för att kunna ladda om.
Optimal sömn
Sju timmars sömn per natt anses optimalt. För de flesta är det ingen fara att sova mindre än det en natt, men att sova mindre varje natt i en vecka försämrar tydligt de flestas förmåga att fungera.
Sömnbrist kan göra det svårt att hålla sig vaken i monotona situationer, eller att klara av att köra bil långa sträckor.
Om du måste vara väldigt aktiv för att inte tappa fart, eller om du somnar under möten befinner du dig i riskzonen för att lida av sömnbrist, det skriver Gazzine.
Lista: Detta är farorna med sömnbrist
Sömn och återhämtning är nödvändigt och livsviktigt för oss. Om vi inte får det i tillräcklig mängd riskerar vår hälsa att ta skada på olika sätt och det kan ha effekter som du inte ser.
ANNONS
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.