News55

Stärk kroppen med protein - extra viktigt när vi blir äldre

protein
Ägg, fisk, kött och baljväxter är exempel på proteinrika livsmedel som hjälper kroppen att hålla muskler och immunförsvaret starkt (Foto: Getty Images).
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 03 okt. 2025Publicerad: 03 okt. 2025

Vi behöver alla protein för att må bra och behålla våra muskler. Och ju äldre vi blir, desto mer avgörande blir det att fylla på med tillräckligt varje dag- även när aptiten minskar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att äta en varierad kost med mycket frukt och grönt var det vanligaste svaret när Livsmedelsverket undersökte kunskap kring hälsosam mat hos personer mellan 65 och 89 år. Syftet var att ta reda på om målgruppen visste vad en hälsosam kost innebär. Det uppger Propensionären.

Och visst är en grön tallrik med regelbundna måltider nyttig – men något som många inte nämnde är hur viktigt det är för äldre att få i sig tillräckligt med protein.

Äldre behöver mer protein

För personer över 65 år kan det till och med vara bra att äta uppemot 40 procent mer protein än yngre vuxna.

“Det är stor fokus på protein idag, men trots det är det få som känner till att det är just seniorer som behöver mer protein för att bevara muskler och hälsan upp i åren,” säger Susanna Kugelberg, projektledare för ett regeringsuppdrag om mat för äldre på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Viktigt för för hälsan

Protein är viktigt för att kroppen ska orka och immunförsvaret hållas starkt. När vi blir äldre blir det extra betydelsefullt, eftersom musklerna bryts ner snabbare.

Många äldre märker att aptiten minskar, och då blir det viktigt att prioritera protein för att minska risken för undernäring. Små, näringsrika måltider under dagen kan göra det lättare att få i sig tillräckligt. Att lägga till lite extra fett i maten kan göra måltiderna mer energirika.

ANNONS

“Har man liten aptit behöver man äta oftare och försöka få in protein även i mellanmålen. Det kan vara en extra ostskiva på smörgåsen, ett kokt ägg, yoghurt med solrosfrön eller ostkaka med grädde”, rekommenderar Susanna Kugelberg.

Livsmedel rika på protein

Enligt Livsmedelsverket får man ofta i sig tillräckligt mycket protein om man äter en varierad kost.

Ägg, fågel, fisk, kött, baljväxter, mejeriprodukter, nötter och frön är alla bra alternativ. Även vanliga spannmålsprodukter som bröd, pasta och havregryn ger en hel del protein.

Läs mer på News55: Äter du detta till frukost? Då kan risken för sjukdom öka

Se även: Många svenskar drabbade: ”Hela kontantinsatsen borta”. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS