News55

Stolyoga – inte bara för åldringar

Stolyoga, det passar alla och kan vara särskilt bra för dem som sitter vid ett skrivbord och jobbar hela dagen
Stolyoga passar alla och kan vara särskilt bra för dem som sitter vid ett skrivbord och jobbar hela dagen. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 05 sep. 2024

Att sitta ned och träna kanske inte låter så effektivt, men stolyoga är en välgörande form av träning som görs sittande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stolyoga är traditionell yoga som utförs när du sitter på, eller använder, en stol, det skriver CNN.

Många tror kanske att stolyoga är en för åldringar då den ofta riktar sig mot äldre och många studier dessutom har dokumenterat dess fördelar för äldre.

I en liten studie från 2023 visade sig stolyoga vara en effektiv intervention för kvinnor som var 65 år och äldre samt hade knäartros.

Behandlingen stärkte kvinnornas funktionella kondition och ökade deras dagliga aktivitet, vilket tyder på att stolyoga kan hjälpa till att minska risken att artros utvecklas till ett funktionshinder.

Bra för alla

Stolyoga är dock bra för alla, oavsett ålder, speciellt dem som sitter vid ett skrivbord större delen av dagen. 

Enligt en utforskande studie från 2012 förbättrade femton minuters stolyoga eller guidad meditation avsevärt flera fysiologiska och psykologiska stressmarkörer hos studiedeltagarna.

Om du vill testa stolyoga kan du börja med fem minuter per dag, det är bättre än att göra det en timme en gång i veckan tycker Stacie Dooreck, certifierad yogainstruktör i Larkspur, Kalifornien, USA, som har undervisat i stolyoga på företag i San Francisco-området i flera decennier.

ANNONS

“Du vill skapa en vana. När de väl har gjort fem minuter vill folk ofta göra mer för att de mår bättre”, säger hon till CNN.

Om du får ont eller känner obehag när du gör en rörelse ska du inte forcera den utan slappna i stället av och ta en paus innan du börjar med nästa rörelse.

ANNONS

Börja så här

Här är några rörelser för nybörjare. Innan du börjar ska du andas in och ut genom näsan för att koppla in din huvudsakliga andningsmuskel, diafragman, så att du möjliggör djupare och lugnare andetag.

Värm upp lederna genom att sitta och sträcka på dig på stolskanten och titta framåt, gör cirklar med händerna och fötterna.

Ko och katt

Sitt upprätt och andas in medan du lufter hakan något och för bröstet framåt, denna ställning kallas sittande ko.

Andas sedan ut och runda ryggraden så att den övre delen av ryggen sträcks ut, detta kallas sittande kattställning.

ANNONS

Böj och vrid

Lyft upp din högra hand i luften och luta dig åt vänster, byt sedan sida och luta åt andra hållet.

Vrid dig åt ena håller, sitt så under fem lugna andetag, vrid dig sedan åt andra hållet och ta fem lugna andetag.

Sittande framåtböj

Den här rörelsen hjälper till att bekämpa spänningar i dina axlar. Placera båda fötterna platt på golvet med stolen bakåtskjuten från skrivbordet. 

Lyft upp händerna i luften, knäpp ihop fingrarna och böj dig framåt så att bröstkorgen ligger på knäna och händerna nuddar golvet.

Håll emot armbågarna

Ta tag om dina armbågar och håll dem i motsatt handflata samt höj armarna ovanför huvudet, tänk dig att du drar isär armarna samtidigt som du håller ihop dem.

ANNONS

Håll den här ställningen i fem andetag.

Avsluta

Avsluta med fötterna platt på golvet och händerna vilande på låren. Ta långsamma, djupa andetag i flera minuter, var medveten om din kropp och lyssna på ljuden omkring dig. 

Innan du reser dig eller börjar jobba igen, placera händerna ovanpå varandra över ditt hjärta.

Studie: Flexibilitet kan påverka din livslängd

Flexibilitet mätt i hur rörliga våra leder är kan vara en viktig faktor för hur länge vi lever, visar ny studie.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS