Stress leder till sjukskrivningar och kostar miljarder för samhället årligen. Nu görs en storsatsning på 50 miljoner till forskning. Kunskapen ska hjälpa fler att komma tillbaka till jobbet.
Mest läst i kategorin
Trots att stressrelaterade sjukskrivningar är så vanligt saknas det tillräckligt med kunskap. Till exempel om vad som hjälper drabbade att komma tillbaka till jobbet. Sjukskrivningar som är kopplade till stress står för 20 procent av de totala sjukpenningskostnaderna i Sverige. De uppgick till åtta miljarder under 2022. Det rapporterar Sveriges radio.
Därför satsar nu Försäkringskassan och forskningsrådet Forte 50 miljoner kronor. Pengarna kommer att gå till ett tiotal forskningsprojekt för att lära sig mer.
Snabbare återgång
Psykologen Anna Finnes leder ett av de utvalda projekten. Man testar arbetsfokuserad kognitiv beteendeterapi där patient och psykolog tillsammans tar fram en tydlig plan för återgång i arbete.
– Vi har i tidigare studier fått en ganska tydlig bild av att man som patient kan känna sig lite ensam i den här processen. Att man inte fått något tydligt stöd från vården och arbetsgivaren har inte alltid kunskapen att kunna guida i det här, säger Anna Finnes till Sveriges radio.
2026 ska forskningsprojektet ska vara klart. Målet är att primärvården ska få en metod där psykolog och sjukskrivande läkare samarbetar för att stötta den som drabbats av stress tillbaka till jobbet och att det ska gå fortare än i dag.
– Vi tror att det finns en potential i många fall att göra en snabbare återgång i arbete, konstaterar psykologen Anna Finnes.
Läs mer:
Lista: Så bryter du stress som kan leda till utmattning
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.