News55

Expertens tips: Så slipper du stressen i försommar

Expertens tips: Så slipper du stressen i försommar
Med försommaren ökar stressen och kraven hos många. Stressforskare har goda tips om hur man kan hantera det. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Stressen ökar hos många under försommaren. Det kan vara dags att prioritera. Här kan du läsa tips från en expert på området.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När våren och försommaren börjar bli som vackrast längtar många efter att få njuta och komma ikapp efter vintern. Men istället ökar pressen då det är mycket som händer denna tid. Under maj och juni är det många avslutningar och sommarfester, till exempel på jobbet, föreningar och skolor. Dessutom kan det vara mycket privata tillställningar under denna tid, som släktträffar, födelsedagsfirande och kanske dop och bröllop.

Uppe på detta stressar många för att hinna slutföra saker på jobbet innan semestern. För att inte kraschlanda när ledigheten väl kommer kan det vara klokt att reflektera och tänka efter kring tillvaron.

Tips från stressforskare

Psykologen och stressforskaren Niclas Almén delar med sig av sina bästa tips i MåBra om hur man istället gör försommaren till en skön nerförsbacke inför ledigheten.

Det första man bör göra enligt honom är att se situationen som den är och ha acceptans, bara det kan lätta på stressen och trycket.

– Det går liksom inte att komma ifrån att man ibland blir överbelastad. Och då behöver man acceptera att vissa saker måste väljas bort. Man får välja mellan att vara överbelastad eller att prioritera bort, säger han till MåBra.

ANNONS

Prioritera klokt

Han rekommenderar att sätta sig ner och skriva ner allt som ska göras och sedan prioritera klokt.

ANNONS

– Se till så det inte bara blir en prioritering som gör att det blir lättare idag, utan en prioritering som håller hela våren, tipsar Niclas Almén.

Expertens tips: Så slipper du stressen i försommar
Att sätta sig ner med penna och papper och prioritera är ett tips från psykologen och stressforskaren Niclas Almén. Foto: Unsplash

Man bör tänka på om det finns något som man kan plocka bort, som inte alls behöver göras, eller vid ett senare tillfälle. Likaså om man kan skala ner saker eller planera om.

Han rekommenderar att inte tänka så mycket i termerna “borde” och “måste”.

– Blir det för mycket borden förstör det din återhämtning. Då kan det vara värt att strunta i normerna. Gör du det istället för att du vet att det gör dig själv eller någon annan glad kan det vara värt att prioritera, även om det är mycket, säger han till tidningen.

Det kan även vara värt att tänka på att sänka kraven, till exempel om man själv är värd för en tillställning. Många sätter höga krav på sig själva att leverera den “perfekta” festen. Men vissa saker går att göra enklare – och det enkla behöver inte nödvändigtvis innebära att det blir sämre, utan kanske till och med tvärtom. Det kan fungera utmärkt att köpa färdig mat, eller kanske ordna en knytis och picnic istället för hemgjord buffé och långbord.

Prioritera återhämtning

Många skruvar upp tempot på jobbet inför ledigheten, men det är bättre att jobba smart och hållbart, anser experten – och se till att planera in tid för återhämtning och även ha tomma luckor för detta.

ANNONS

– Det är bra att man har en strategi innan man är där. Annars kommer du tendera att prioritera bort återhämtningen precis när du behöver den som mest. Planera till exempel in att träna på morgonen. Se till att du verkligen tar fika-pauser med kollegorna, och så vidare.

Skruva ner förväntningar

Stressforskaren tycker att det kan vara klokt att föreställa sig själv som gammal och se tillbaka på livet.

– Man vill vanligtvis inte minnas en människa som bara jagar en massa saker. Vad vill du skapa för bilder av dig själv?

När det kommer till förväntningar, till exempel kring semesterupplevelser i sommar, så menar han att det bästa är att lägga ribban lågt. På så vis känner man sig lättare nöjd och slipper bli besviken. Istället kan man bli positivt överraskad.

– Den kanske snabbaste vägen till lycka är att sänka förväntningarna och kraven, tipsar Niclas Almén.

Läs mer:

Stressad? Låt det inte krypa under ditt skinn

ANNONS

Lista: Så bryter du stress som kan leda till utmattning

Då är det störst risk att bli sjuk av stress

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS