Personer med högre nivåer av karotenoider i blodet har oftare lägre inflammation. För många äldre, där låggradig inflammation är vanligt, kan resultaten vara särskilt intressanta.


Mest läst i kategorin
”Studiens resultat tyder på att personer med högre nivåer av antioxidanterna karotenoider i blodet också har lägre nivåer av inflammation. Nu behövs mer forskning för att förstå om det kan vara fördelaktigt att öka karotenoidnivåerna i kroppen”, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Studien bygger på data från 1 078 personer mellan 50 och 64 år som deltagit i SCAPIS. Forskarna vid Linköpings universitet har analyserat fem olika karotenoider tillsammans med en rad inflammationsmarkörer.
Enligt pressmeddelandet hade personer med låga nivåer av karotenoider högre nivåer av inflammatoriska markörer och fler granulocyter än deltagare med högre nivåer av karotenoider.
Granulocyter är en del av kroppens immunförsvar, men mängden behöver vara i balans. Enligt underlaget visar flera studier att för höga nivåer kan bidra till utvecklingen av kronisk inflammation.
Forskarna menar att resultaten stärker bilden av att en kost med rikligt med frukt och grönsaker kan kopplas till minskad inflammationsrisk.
Broccoli, grönkål, spenat, pumpa
Karotenoider finns i bland annat morötter, broccoli, grönkål, spenat, sötpotatis, pumpa och i frukter som mango, aprikos och apelsin. Men mängden som faktiskt tas upp i kroppen påverkas starkt av hur maten tillagas.
”Vi har under en tid sökt det mest optimala sättet att tillföra karotenoider till kroppen genom olika tillagningsmetoder och matkombinationer. I en studie undersöker vi nu olika kombinationer av spenatsmoothies för att öka mängden karotenoider i kroppen”, säger Rosanna Chung, docent vid Linköpings universitet.
För många äldre, där risken för kronisk låggradig inflammation ökar med åldern, kan resultaten bidra med ny kunskap om hur matvanor kan påverka hälsan. I pressmeddelandet kopplas just inflammation till flera allvarliga sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.
Lindrar inflammation för äldre
Den aktuella forskningen är en del av SCAPIS, en nationell studie där 30 000 personer mellan 50 och 64 år genomgått omfattande undersökningar av hjärta, kärl och lungor. Syftet är att kunna förutsäga, förebygga och behandla dessa sjukdomar tidigare.
Hjärt-Lungfonden, som är huvudfinansiär, betonar att mer forskning behövs – både kring kostens roll och hur antioxidanter som karotenoider bäst tas upp i kroppen.
”Nu behövs mer forskning för att ta fram enkla kostråd som kan bidra till minskad inflammation i kroppen och därmed sänka risken för hjärt-kärlsjukdom”, säger Kristina Sparreljung.
Läs mer om hälsa:
Fel diagnos: Opererade patientens lungor – hade inte ens cancer
Billigare tandvård för äldre: Då protesterar tandläkarna
Ny forskning visar att hjärnan omprogrammeras vid 66 och 83 år
Expert: Vem får ens arv när man varken är gift eller har barn?
Både höjd och sänkt skatt på populära sparformen efter nyår

News55:s redaktionschef Bilbo Göransson har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

News55:s redaktionschef Bilbo Göransson har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.









