News55

Studie: Flexibilitet kan påverka din livslängd

Ett Yogapass. En ny studie har visat att vår livslängd kan påverkas av hur flexibla våra leder är. Yoga kan vara ett sätt att öka sin flexibilitet
En ny studie har visat att vår livslängd kan påverkas av hur flexibla våra leder är. Yoga kan vara ett sätt att öka sin flexibilitet. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Flexibilitet mätt i hur rörliga våra leder är kan vara en viktig faktor för hur länge vi lever, visar ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inom fitness är just nu livslängd en av de hetaste trenderna, ny forskning pekar på olika nyckelmått att titta på för den som tränar i syfte att få ett längre liv, det skriver Business Insider.

Enligt en ny studie är flexibilitet som mäts i hur väl dina leder rör sig genom olika rörelser kopplat till lägre risk att dö tidigt.

Analyserade flexibilitet

I studien analyserade forskare från flera kliniker och universitet runt om i världen data från 3 139 män och kvinnor i åldrarna 46 till 65 år. 

Forskarna bedömde och poängsatts studiedeltagarnas flexibilitet, baserat på en rad rörelser genom vrister, höfter, knän, axlar, bål, handleder och armbågar. 

De jämförde sedan poängen med deltagarnas risk att dö under nästan 13 års uppföljning.

Resultaten tyder på att personer med högre flexibilitetspoäng var signifikant mindre benägna att dö under studien än deltagare som i bedömningen fått lägre flexibilitetspoäng.

Kvinnor var i den här studien i genomsnitt, 35 procent mer flexibla än män, kvinnor tenderar också att leva längre.

ANNONS
ANNONS

Mer forskning behövs

Studien var dock observationsbaserad, vilket innebär att det behövs mer forskning för att se om förbättrad flexibilitet kan hjälpa människor att leva längre.

Det är redan känt att konditionsträning, styrketräning och andra typer av träning kan hjälpa till att förlänga livslängden.

“Att vara aerobt vältränad och stark och ha bra balans har tidigare varit förknippat med låg dödlighet. Vi kunde visa att minskad kroppsflexibilitet också är relaterat till dålig överlevnad hos medelålders män och kvinnor”, säger Claudio Gil S. Araújo i ett pressmeddelande.

Han är studiens huvudförfattare och läkare vid träningsmedicinkliniken Clinimex i Rio de Janeiro, Brasilien.

Flexibilitetsövningar

Claudio Gil S. Araújo tillägger att eftersom vår flexibilitet tenderar att minska med åldern kan det vara värt att ägna mer uppmärksamhet åt flexibilitetsövningar och att rutinmässigt inkludera bedömningar av kroppens flexibilitet i alla hälsorelaterade fysiska konditionsutvärderingar.

Mer forskning kan också hjälpa till att avgöra vilka övningar som är bäst för att förbättra flexibiliteten och därmed kanske även livslängden. 

ANNONS

Det finns dock redan lovande bevis för att tai chi och yoga, som ökar på flexibiliteten, kan vara bra för den allmänna hälsan.

Gör det bästa av ditt åldrande – fyra råd

Att se åldrande som någonting positivt gör livet mer givande och spelar en stor roll i hur väl vi åldras, både fysiskt och mentalt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS