Personer som diagnosticeras med demens lever nu längre än tidigare tack vare tidig upptäckt samt bättre behandlingar och vård.


Mest läst i kategorin
Ett internationellt forskarteam har i en studie analyserat data om fler än 1,2 miljoner personer över 60 år med demens, det skriver Newsweek.
Den data som analyserades i studien samlades in mellan 2000 och 2018 från åtta regioner runt om i världen, Finland, Tyskland, Hongkong, Nya Zeeland, Ontario, Sydkorea, Taiwan och Storbritannien.
Ontario (i Kanada), Finland, Tyskland, Sydkorea och Storbritannien antingen har eller håller på att utveckla nationella demensstrategier.
Forskarna fann att i fem av regionerna, som tillsammans står för 84 procent av försökspersonerna, har personer som diagnostiserats med demens nu lägre risk för förtida död än tidigare.
Undantaget var Nya Zeeland, men även Finland och Tyskland eftersom deras uppgifter var ofullständiga.
Flyttade till primärvården
Statistikerprofessorn och en av författarna till studien, Hao Luo, vid University of Waterloo i Ontario, Kanada, säger att forskarna blev förvånade över att se en stadig ökning av dödlighetsrisken i Nya Zeeland mellan 2014 och 2018.
“Vi fann senare att detta sammanföll med en nationell insats för att flytta diagnos och behandling av okomplicerad demens till primärvården för att frigöra specialisttjänster. Med större engagemang från primärvården är det mer sannolikt att personer som lever med demens söker sig till sjukhus i ett mer avancerat skede av sjukdomen, vilket leder till en högre risk för dödsfall efter den första sjukhusjournalen om demensdiagnos”, säger hon i ett pressmeddelande.
Vill forska mer om demens
Hao Luo anser att demens är en global prioritet för folkhälsan.
“Kunskap om överlevnad efter demensdiagnos är viktig för personer som lever med demens och deras familjemedlemmar för att kunna fatta välgrundade beslut om det fortsatta vårdarrangemanget, för att kliniker ska kunna förbättra sin prognos och vårda personer som lever med demens och för att beslutsfattare ska kunna förbättra uppskattningen av den verkliga sjukdomsbördan som för närvarande bärs av hälso- och sjukvårdssystemen”, säger hon pressmeddelandet.
Hon säger att hon i framtiden planerar att forska om samspelet mellan demens och andra medicinska tillstånd.
“För att analysera multinationella data med hjälp av en standardiserad metod gjordes vissa kompromisser, inklusive att inte ta hänsyn till effekten av samsjuklighet på demensöverlevnad. En av mina framtida forskningsinriktningar är att förstå mönstren för samsjuklighet och hur samsjukligheter påverkar överlevnaden bland personer med demens”, säger hon i pressmeddelandet.
Läs mer på News55: Försämrad tidsuppfattning kan tyda på demens

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.