Forskare har sett ett samband mellan påverkad tidsuppfattning och graden av demens och menar att försämrad tidsuppfattning kan vara ett tidigt tecken på demens.


Mest läst i kategorin
I Sverige lever ungefär 130 000 till 150 000 personer med någon form av demens, det skriver Svenskt Demenscentrum.
Enligt Socialstyrelsen insjuknar varje år mellan 20 000 och 25 000 personer i en demenssjukdom och lika många med demenssjukdom dör.
Försämrad tidsuppfattning
I den första fasen av demens är det vanligt att minnet försämras, den som drabbas kan även få svårare att planera sin dag, bli mindre stresstålig och få sämre tidsuppfattning, det skriver Aftonbladet.
Försämrad uppfattning om tid kan påverka tidsorienteringen så att det blir svårare att hålla reda på när någonting ska hända under dagen eller veckan.
“Det här kan skapa oro och ångest hos den som är sjuk, och det kan också vara jobbigt för den anhörige att svara på samma frågor flera gånger under dagen”, säger Gunnel Janeslätt till Aftonbladet.
Hon är arbetsterapeut och doktor i arbetsterapi vid Uppsala universitet samt forskningsledare för projektet Hantera tid vid demens, som är ett samarbete mellan forskare från Högskolan i Dalarna och Danderyds sjukhus.
Det finns också forskare i både Japan och Indien knutna till projektet, hittills har forskarna i projektet publicerat sju vetenskapliga artiklar.

Senaste nytt
Såg ett tydligt samband
I sin senast publicerade studie såg forskarna i projektet att det finns ett samband mellan nivån av demenssjukdom och den aktuella tidsuppfattningen.
De studerade 53 patienter med en demenssjukdom och 49 närstående och mätte graden av tidsuppfattning och av demenssjukdom med ett instrument, de anhöriga fick även fylla i olika frågeformulär.
Gunnel Janeslätt berättar att de såg att det verkligen är tydligt att det finns ett samband mellan en påverkad tidsuppfattning och graden av demenssjukdom.
Hon säger att forskarna tror att det kan bli ett instrument för att se i vilket stadium av demens en person befinner sig.
Tidshjälpmedel hjälper
I projektets senaste studie, som ännu inte har publicerats, har forskarna utvärderat tidshjälpmedel, som en elektronisk kalender med display.
De har matat in uppgifter i den elektroniska kalendern och sedan studerat effekten av hjälpmedlet.
“Resultaten visar att tidshjälpmedel gör att patienterna uppfyller olika mål, det vill säga det är lättare för dem att utföra olika dagliga aktiviteter. Förmågorna ökar också när man följer upp efter tre månader, vilket är lite förvånande eftersom en demenssjukdom inte blir bättre”, säger Gunnel Janeslätt till Aftonbladet.
Hon säger att mer komplexa tidshjälpmedel kräver att det finns någon som lägger in information i dem men att forskarna ser att tillgång till enkla tidshjälpmedel i vardagen också är lugnande.
Behöver tydlig tidsordning
Gunnel Janeslätt förklarar att en vanlig klocka inte säger om det är åtta på kvällen klockan eller åtta på morgonen och att det kan skapa oro hos den som har demens.
Det är enligt henne fler tidshjälpmedel på gång som skulle kunna hjälpa demenssjuka personer att planera sin dag.
“Det kan vara att lägga in nästa aktivitet så att dagen blir tydlig. Vi vet från annan forskning hur viktigt det är att tidsordningen på vad som ska hända är klar och tydlig för den som är demenssjuk”, säger hon till Aftonbladet.
Kan inte planera sin tid
En av de första sakerna som försvinner när någon drabbas av en demenssjukdom är att kunna planera sin tid. Ett tidshjälpmedel skulle kunna underlätta i de olika stadierna av sjukdomen som kommer sedan.
Gunnel Janeslätt menar att det lätt blir så att anhöriga tar över och sköter all planering men att ett tidshjälpmedel kan kompensera ganska bra under den första tiden.
De personer som i studien fick ett tidshjälpmedel hade lättare att hitta strategier för att kunna klara sin vardag.
Enligt Gunnel Janeslätt är chansen att man får in ett tidshjälpmedel som en vana större om man får in det i ett på ett tidigt stadium av sjukdomen, det skriver Aftonbladet.
Läs mer på News55: Nio sätt att förebygga Alzheimers och demens

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.