Socker är inte bra, det har vi lärt oss, men nu visar en ny studie att det inte alltid stämmer, hur vi konsumerar sockret har betydelse.


Mest läst i kategorin
I en studie har forskare vid Brigham Young University, i Utah, USA, analyserat data från över en halv miljon människor på flera kontinenter och funnit något oväntat, det skriver Fortune.
Socker som vi får i oss från drycker, som läsk, energidrycker, sportdrycker och till och med ren fruktjuice, verkar vara skadligare för oss än socker i livsmedel som vi äter.
Enligt Karen Della Corte, studiens huvudförfattare och professor i näringsvetenskap vid Brigham Young University, är det här den första studien som drar tydliga dos-responssamband mellan olika sockerkällor och risken för typ 2-
diabetes.
“Den belyser varför det är mer problematiskt för hälsan att dricka socker, oavsett om det är från läsk eller juice, än att äta det”, säger hon om studien i ett pressmeddelande.
Ett dos-responssamband beskriver hur kroppen svarar på en viss koncentration av exempelvis ett läkemedel.
Effekten av att dricka socker
Efter korrigering för kroppsmasseindex och olika livsstilsriskfaktorer visar studien bland annat att risken att utveckla typ 2-diabetes ökade med 25 procent för varje daglig dos med 350 milliliter av sockersötade drycker.
Varje daglig dos på 2,4 deciliter av fruktjuice, även 100 procent ren fruktjuice, ökade risken för att utveckla typ 2-diabetes med 5 procent.
Jämfört med sockerarter från sockersötade drycker, som ger tomma kalorier, kan dock fruktjuice, enligt studien, innehålla nyttiga näringsämnen.
Men sockerkonsumtion från fruktjuice var enligt studien ändå associerad med risken för typ 2-diabetes.
Forskarna menar att det höga sockerinnehållet och bristen på fibrer i fruktjuice liknar den i sockersötade drycker, vilket gör juice till ett dåligt substitut för hela frukter.
De risker som konstaterades i studien är enligt forskarna “relativa men inte absoluta”, och påverkas av en persons grundläggande risk för att utveckla typ 2-diabetes.

Senaste nytt
Ett omvänt samband
I studien visade inte socker i livsmedel som vi äter på ett samband med risk för typ 2-diabetes, det var dessutom i bland till och med förknippat med en lägre risk.
Att äta 20 gram socker, cirka 1,6 matskedar strösocker, per dag som total mängd socker, både naturligt förekommande och tillsatt socker i maten, visade i stället ett omvänt samband med typ 2-diabetes, vilket förvånande nog antyder att det sockret kan ha ett skyddande samband.
Forskarna tror att det ger olika metabola effekter att dricka och äta socker och att det kan vara anledningen till att det är sämre för oss att dricka socker.
Enligt pressmeddelandet tillför sockersötade drycker och fruktjuicer isolerade sockerarter, vilket leder till en större glykemisk påverkan som kan överväldiga och störa levermetabolismen och därigenom öka leverfett och insulinresistens.
Socker som finns eller tillsätts i näringsrika livsmedel, som hela frukter, mejeriprodukter eller fullkorn, orsakar inte metabolisk överbelastning i levern.
Det här sockret framkallar långsammare blodsockerrespons på grund av att livsmedlen även innehåller fibrer, fetter, proteiner och andra nyttiga näringsämnen.
Strängare rekommendationer
”Denna studie understryker behovet av ännu strängare rekommendationer för flytande sockerarter, såsom de i sockersötade drycker och fruktjuice, eftersom de verkar ha en skadlig koppling till metabolisk hälsa”, säger Karen Della Corte i pressmeddelandet.
Hon menar att framtida kostriktlinjer kan ta hänsyn till sockrets olika effekt baserat på dess källa och form, i stället för att fördöma allt tillsatt socker.
Läs mer på News55: Därför ska du äta mindre socker

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.