News55

Styrketräning eller konditionsträning? Det är frågan

Ett par jobbar och ett par lyfter hantlar. Konditionsträning, som att jogga, eller styrketräning, som att lyfta hantlar, vilket är bäst för ett friskt åldrande? En dansk studie har försökt ta reda på det
Konditionsträning, som att jogga, eller styrketräning, som att lyfta hantlar, vilket tror du är bäst för ett friskt åldrande? (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 apr. 2025Publicerad: 25 apr. 2025

Vilket är bäst för att åldras på ett hälsosamt sätt, konditionsträning eller styrketräning? Den frågan har danska forskare försökt svara på.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Konditionsträning har lyfts fram som förstahandsvalet, bland annat i en stor dansk studie, men det finns få studier som har jämfört de två träningsformerna, det skriver Svenska Dagbladet.

I en observationsstudie har danska forskare försökt göra just det genom att följa cirka 9 896 danska män och kvinnor under i genomsnitt 27 år.

Inom ramen för Copenhagen heart study har dessa personer fyllt i en inledande enkät mellan år 1991 och 2015. 4 971 av deltagarna avled under uppföljningen.

Studiens svagheter

Från början av studien fick deltagarna själva uppskatta sin aktivitetsnivå i tre steg, låg, måttlig eller hög, där måttlig innebär raska promenader och hög exempelvis innebär löpning.

En svaghet med studien är att den är en observations­studie där forskarna bara kan mäta korrelation men inte avgöra vad som är orsak och verkan.

En annan svaghet är att studien bygger på data kring aktivitetsnivåer som har samlats in via enkätfrågor, vissa för många år sedan.

För att kunna korrigera för felkällor har forskarna dock gjort stickprov. Vid datainsamlingen har de också bland annat mätt upp greppstyrka.

ANNONS
ANNONS

Längre liv

Hälsovinsten blir enligt forskarna större av att öka konditionsträning från en upplevd måttlig till en hög nivå, jämfört med att på motsvarande sätt öka styrketräning.

Hög kondition förknippades med 10 procents lägre risk för hjärt-kärlsjukdom och för tidig död, jämfört med hög muskelstyrka.

Enligt studien framstod det också som farligare att minska på konditionsträningen än att dra ner på styrketräningen från en måttlig till en låg nivå.

Forskarna såg dock ett tydligt samband med minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och med längre liv både vid konditionsträning och vid styrketräning.

Studiens huvud­författare, Peter Schnohr, är hjärtläkare och forskare vid Copen­hagen University Hospital–Bispebjerg.

“Men det som förvånade mig mest var hur starkt sam­bandet med styrke­träning faktiskt var och hur liten skillnaden är mot att träna kondition”, säger han till SvD.

Inte så pulshöjande

ANNONS

För att förbättra hjärthälsan brukar det viktigaste rådet vara att få upp pulsen och träna cirkulationen, men forskarna såg ett starkt samband med förbättrad hjärthälsa vid styrketräning trots att den inte höjer pulsen så mycket.

Studien svarar inte på hur intensiv träningen behöver vara, men tidigare resultat från Copenhagen heart study visar att de som joggar regelbundet i genomsnitt lever drygt sex år längre än de som inte joggar.

Den studien visar också att det inte lönar sig att maxa tempot.

“Vi vet att det bästa för hälsan på lång sikt är att jogga, men att göra det i ganska lugn takt. Du ska inte ta i för mycket. Om du är så andfådd att du bara klarar av att säga ‘ja’ eller ‘nej’ så springer du för fort. 20-åringar kan förstås göra vad som helst men ju äldre du blir desto mer återhämtning behöver du. Spring inte varje dag om du fyllt 40 år, max tre gånger i veckan”, säger Peter Schnohr till SvD.

Styrketräning bidrar på andra sätt

Han förklarar att konditionsträning är bra för hjärta och kärl och att styrke­träning bidrar på flera andra sätt.

Med åldern minskar vår muskelmassa och det påverkar ämnes­omsättningen och kan öka risken för diabetes typ 2. Det är dock en utveckling som kan motverkas med styrketräning.

Genom att träna musklernas snabba explosiva fibrer blir det också lättare att parera fall.

ANNONS

“En kombination av konditions- och styrketräning är idealisk. Så länge du är aktiv är du på god väg. I tidigare studier på stillasittande personer som börjat träna först som 65–69-åringar har vi sett att mortaliteten halverades. Det är aldrig är för sent att börja träna”, säger Peter Schnohr till SvD.

Coach: Styrketräning är nyckeln till ett bättre liv under klimakteriet

Lina Holmquist har utbildat sig för att coacha kvinnor i klimakteriet och insett att listan över klimakteriebesvär är mycket längre än hon trott.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS