News55

Svårläkta bensår har stor inverkan på livskvalitet

Äldre kvinna och man
Lennart Svensson och Svea Friberg 94 år. Lennart bor i Vellinge och är anställd som sjuksköterska i fem kommuner. (Foto Drago Prvulovic /SCANPIX/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 06 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Bensår är ett sjukdomstillstånd där patienter lever med svår fysisk smärta under längre perioder. Ungefär 30 000 personer drabbas varje år, det påverkar både fysiskt och psykiskt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Såren orsakar fysiskt lidande såsom smärta men även sömnsvårigheter och försämrad rörlighet. Social distansering är en vanlig följd av de fysiska åkommorna med infekterade sår som vätskar och luktar illa, rapporterar Äldreicentrum.

Markus Rosenburg har gjort en doktorsavhandling om hur livet kan förbättras för dessa patienter.

Rådet: Ge inga falska förhoppningar

Hans forskning vid Linnéuniversitetet betonar vikten av tydlig och informativ vårdpersonal som inte inger falska förhoppningar bland patienter med svårläkta bensår.

Kompetens är en avgörande faktor. Blir läkningsprocessen problematisk eller drar ut på tiden på grund av fel behandling, kan det påverka patienternas tilltro till vården.

Delaktighet i sin egen vård

Om patienter får realistiska förväntningar blir de vanligtvis delaktigare i sin egen vård, vilket minskar känslan av maktlöshet och ökar chansen till läkning.

Rosenburgs forskning går ut på att hjälpa patienter att hantera långsiktiga konsekvenser av svårläkta sår, vilket har visat sig ge positiva effekter.

ANNONS

Patienter med svårläkta bensår vårdas i regel över längre perioder. Vård i hemmet kan därför vara en lämplig behandlingsform. Det har visat sig bidra till patienters delaktighet i sin egen vård.

Läs också:

Äldre sjuka sätter tryggheten främst

Rehabilitering av stroke i hemmet får ekonomiskt stöd

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS