Läkemedelsbolagen går på knäna efter pandemin. Men Abera Bioscience vägrar ge upp sin forskning på vaccin som nässpray.


Mest läst i kategorin
“Att vi människor nu vill satsa på vapen istället för vår hälsa kommer vi att ångra”, säger vd:n för Abera Biosciences, Maria Alriksson.
Hon ser med oro på utvecklingen, och att viktig forskning slarvas bort nu när många bolag försvinner, skriver SvD.
MISSA INTE: Ica Maxi flyttade fram bäst före-datum – kund blev magsjuk
Från pandemihöjder till bottennapp
Under pandemins guldålder 2020 och 2021 noterades hela 48 läkemedels- och medtechbolag på Nasdaqs europeiska listor. Abera var ett av dem.
Men när viruset försvann gjorde också investerarnas intresse det. Aktieköparna drog sig tillbaka och många bolag kämpar nu för sin överlevnad.
Det höga ränteläget gör ont för en bransch som behöver mycket kapital under lång tid. Ett läkemedel tar ofta 10-15 år att utveckla innan det når marknaden.
Maria Alriksson ser en oroväckande tendens i samhället. Vi satsar hellre på vapen än på vår hälsa, menar hon. Det kommer vi att ångra när nästa pandemi slår till.
MISSA INTE: Björn Skifs diagnostiserad med demens – lämnar karriären
Senaste nytt
Vaccin som nässpray lockar storbolag
Abera utvecklar en metod för att ge vaccin som nässpray istället för med nål. Samma plattform används för att ta fram vaccinkandidater mot pneumokocker, influensa och covid.
Tekniken lockar de stora läkemedelsbolagen. För många äldre som tar årliga vaccin skulle nässpray vara en välkommen förändring från nålstick.
Bolaget har fått elva miljoner kronor från CEPI, ett globalt nätverk finansierat av bland andra EU och Bill Gates stiftelse. Dessutom har brittiska staten skjutit till 20 miljoner.
“Både anslagen och nätverken hjälper dem att komma närmare målet, utan att vara beroende av aktiekursen”, förklarar Maria Alriksson. Det ger trygghet när börsen svänger.
MISSA INTE: Vårdtagare fick fel mat – kvävdes till döds
Trogna ägare håller vaccin-bolaget flytande
Bland storägarna finns Avanzas pensionsfond och Nordnets pensionsförsäkring. Men också bolagets ordförande och två professorer med expertis inom området.
De är villiga att skjuta till mer pengar när det behövs, så kallad droppfinansiering. Det sker när avgörande studier ska genomföras.
“Droppfinansiering skapar en kultur av att hålla nere kostnaderna”, säger Maria Alriksson. Varje krona går till det som för bolaget framåt – produktutveckling och samarbeten.
Med knappt tusen aktieägare rör sig kursen kraftigt. Ibland över 20 procent upp eller ner på en enda dag. Men ledningen låter sig inte störas av svängningarna.
USA:s beslut oroar branschen
I maj drog USA:s administration in finansieringen för vaccin mot fågelinfluensa. Det är ett av flera kontroversiella beslut som oroar läkemedelsbranschen.
“Det som pågår i Vita huset är förstås ett orosmoment för alla i branschen”, säger Maria Alriksson. Men Aberas verksamhet påverkas inte direkt just nu.
Inte heller tullkriget drabbar de små bolagen än. Det hotar främst större företag med export och försäljning, något Abera saknar.
Maria Alriksson har kontakt med forskare och företag som påverkas av de amerikanska besluten. Men hon håller fokus på den egna forskningen.

Hoppet lever för svensk innovation
Trots krisen tror Maria Alriksson att de bästa bolagen kommer att överleva. De stora organisationerna arbetar fortfarande aktivt för att motverka nästa pandemi.
Med sina produkter kan Abera ge multipelt på investerat kapital för dem som vågar satsa.
Parallella projekt minskar väntetiden och ökar chanserna att nå marknaden. Det är en strategi som kan rädda bolaget genom krisen.
När nästa pandemi kommer – och det gör den enligt experterna – kan vaccin som nässpray vara en del av lösningen. Frågan är om bolaget överlever tills dess.
“Vi målar in oss i ett hörn”, säger Maria Alriksson om samhällets prioriteringar.
Läs mer om ekonomi:
Svenskarna ger mindre dricks på restaurang
Så använder du konto- och betalkort bäst när du är utomlands
Deppigt: Svenskar tror på fallande bopriser – binder räntan

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.