News55

Terrorattackerna 2001 gör fortfarande folk sjuka

En minnesseremoni vid Ground Zero i New York för att hedra alla som dog under terrorattacken 9/11
Den 11 september 2024 hölls en minnesseremoni vid Ground Zero i New York för att hedra alla som dog under terrorattacken 9/11. (Foto: TT/AP/Jacquelyn Martin)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

Sjukdomar relaterade till terrorattacken mot mot World Trade Center i New York har dödat många fler brandmän än de 343 som dog i själva attacken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 11 september för tjugotre år sedan dödades 343 medlemmar av New York Citys brandkår i terrorattacken 9/11, det skriver Fortune

Nu har ännu fler brandmän dött av sjukdomar som är relaterade till deras räddningsinsatser och efterföljande sökinsatser vid det som numer kallas Ground Zero.

Hittills har mer än 360 brandmän från New York Citys brandkår dött av sjukdom relaterad till 9/11.

Många fler påverkades

Under dagarna, veckorna och månaderna efter den 11 september 2001 exponerades cirka 400 000 människor för giftiga föroreningar från terrorattackerna i New York, Virginia och Pennsylvania, detta enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC.

Många led dessutom av känslomässig stress och fysiska skador.

CDC säger att när de två skyskraporna i New York, Twin Towers, kollapsade drev plymer av glas, betong, metaller, asbest och kiseldioxid in över Lower Manhattan och delar av Brooklyn. 

Under slutet av 2001 brann skräp, sådana bränder flammade även upp under 2002, och de släppte ut cancerframkallande ämnen i luften.

ANNONS

Människor som hjälpte till vid Pentagon i Arlington, Virginia, exponerades för flygbränsle, skadligt skräp och farliga kemikalier och de som hjälpte till vid flygkraschen nära Shanksville, Pennsylvania, kämpade också under farliga förhållanden.

Sjukdomar orsakade av terrorattackerna

World Trade Center Health Program, som är en del av CDC, lanserade under 2018, en inventering av över 350 ”9/11-komponenter”, det vill säga kemiska, fysiska, biologiska och andra faror som räddningspersonal, överlevande och eftersökspersonal kan ha utsatts för.

Följande sjukdomar lyfts fram som några av de potentiella konsekvenserna av terrorattackerna:

  • Akuta traumatiska skador, som brännskador, stukningar och frakturer.
  • Störningar i andnings- och matsmältningsorganen, som astma, gastroesofageal refluxsjukdom och sömnapné.
  • Många olika typer av cancer.
  • Psykiska och beteendemässiga hälsotillstånd som posttraumatiskt stressyndrom, depression och missbruk.
  • Muskuloskeletala störningar som karpaltunnelsyndrom och ländryggssmärta.

Två nya påverkbara riskfaktorer för demens

De vanligaste orsakerna till demens är hög ålder och gener, men det finns även tolv påverkbara riskfaktorer och nu har forskare hittat två nya.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS