Kanske njuter du av att få eller ge bort en vacker bukett med rosor? Ett stort test visar nu att de innehåller gift.
Mest läst i kategorin
Det är tidningen Råd & Rön som har granskat 20 rosor från livsmedelsbutiker, blomsterbutiker, onlinebutiker och torghandel. Konsumenttidningen skickade in alla rosorna till ett laboratorium. Det visade sig att inga av rosorna var fria från bekämpningsmedel.
– Man kanske inte ska stoppa näsan för djupt i rosorna när man doftar på dem, säger Anna Edberg, projektledare för tester på Råd & Rön till TV4.
Gift i alla rosor
– Totalt ser vi 71 olika rester av bekämpningsmedel. Som mest fanns det 22 i en enda ros och två fanns i den som man hittade minst rester av BKM i. Det var inte någon ros som inte hade några spår av bekämpningsmedel, säger Anna Edberg, projektledare för tester på Råd & Rön till TV4 och fortsätter:
– För oss som köper blommorna i Sverige är de inte så farliga eftersom vi inte äter dem. Däremot kan det påverka dem som arbetar med rosorna och miljön som de odlas i. Det finns inga gränser för hur mycket bekämpningsmedelsrester som får finnas i rosorna.
Det finns inga garantier för att odlingen inte påverkar miljön, även om det finns en fairtrade-märkning på rosorna, menar hon. Som konsument kan man inte veta var de odlas då det inte finns någon ursprungsstämpel.
Släng inte i komposten
Vid tanke på bekämpningsmedlet som finns i rosorna är det ingen god idé att slänga buketten i komposten då den vissnat. Inte heller att dofta för djupt på blommorna. Anna Edberg råder även till att tvätta händerna när man köpt dem.
Läs mer:
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.