Se till att du har en frisk mun – skyddar mot infektioner i övriga kroppen. Ett hemtest har utvecklats vid universitetet i Cincinnati för att läsa av bakteriefloran i munnen. Inom minuter kommer svaret på om du riskerar muninfektion eller tandlossning.
Mest läst i kategorin
“Det finns andra tester som utvecklats i Finland och som redan finns på marknaden,” berättar Björn Klinge, specialisttandläkare och professor emeritus vid Karolinska Institutet och Malmö universitet, berättar han för Aftonbladet.
Han menar vidare att den här typen av test framförallt lämpar sig för att följa upp på genomförda behandlingar.
Vi sväljer minst 100 miljoner bakterier dagligen
“Vi sväljer 1 till 1,5 liter saliv per dag och det kan finnas 100 miljoner bakterier per milliliter. Om de är i god balans är många av dem bra, men uppstår någon störning i mikrofloran, kan bakterier så småningom sprida sig vidare till mage, lungor och ut i blodet,” berättar han vidare.
Genom sin forskning har Björn Klinge kunnat visa att om man haft någon tandlossningssjukdom kan risken att få en hjärtinfarkt öka med upp till 30 procent.
“Det finns en direkt koppling mellan allvarlighetsgraden av tandlossningssjukdom och förkalkning i kroppspulsådern och halspulsådern.”
Senaste nytt
Kan kopplas till en rad sjukdomar
Forskning har också visat att långvariga infektioner i tandkött och tandlossningssjukdomar även kan kopplas till diabetes typ 2, demens- och lungsjukdomar.
“Man vet inte riktigt vilken roll de har i sjukdomsutvecklingen, men det man vet är att förlust av tänder är kopplat till en demensutveckling. Färre tänder att tugga med påverkar signalflödet till hjärnan.”
Birgitta Söder, senior professor i förebyggande tandhälsa på Karolinska institutet, har forskat i ämnet i många år och vet med säkerhet att långvariga infektioner i munnen kan kopplas till cancer.
Hon understryket hur viktigt det är att hålla rent vid tandköttskanterna där bakterier fäster — även mellan varje tand med tandtråd eller stickor. Man ska heller aldrig slarva med tänderna längst in i munnen.
Att skrapa bort tandsten hos en tandhygienist ör också viktigt.
Förslag för att få god munhälsa:
- Besök tandläkare minst en gång per år för att kolla upp din munhälsa.
- Besök även tandhygienist regelbundet för att underhålla löpande tandhygien.
- Använd en tät och mjuk tandborste som inte skadar emaljen eller tandköttet. Elektriska tandborstar är bäst och gör bra nytta.
- Använd tandkräm med fluorid som minskar risken för karies.
- Borsta tänderna minst två gånger per dag.
- Dra tandtråd och/eller håll rent med tandstickor mellan tänderna minst en gång dagligen.
Läs också:
Så kan din tandhälsa påverka dig
Vikingarna — inte så tandlösa som vi trott
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.