News55

Tipset: Fokusera på helkroppskondition

hjärnan
Lika viktigt som fysisk aktivitet är för ett långt liv är det att träna hjärnan och odla sina sociala kontakter. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Det räcker inte bara med att träna fysiken, den mentala hälsan är lika viktig för att optimera hälsan, slår tunga experter på området fast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Experterna delar med sig av fyra råd i Fortune Well.

Dr. Bill Dorfman, 64, tränar mage och kondition tre dagar i veckan och resten av dagarna lyfter han lätta vikter.

Men han betonar att lika mån som han är om träningen är han att upprätthålla kontakterna med sina vänner. För att leva ett långt liv krävs att den kroppsliga träningen kombineras med mental och känslomässig kondition, understryker han.

Kopplingen till hjärnhälsa går inte att förbise

Dor Skuler, medgrundare och vd för Intuition Robotics och expert på ensamhet hos åldrande vuxna, konstaterar att fysisk aktivitet dels kan förebygga skador, dels hjälpa kroppen att läka snabbare när olyckan varit framme.

Men kopplingen till mental hälsa och hjärnfunktion går inte att bortse från, framhåller han.

Kirk Erickson, PhD, chef för Translational Neuroscience vid AdventHealth Central Florida, lyfter fram att bästa sättet att hålla hjärnan frisk under livslängden är fysisk aktivitet.

“Ericksons forskning visar att när vi åldras krymper hjärnan, särskilt hippocampus, som är ansvarig för minnesbildning. Träning kan hjälpa till att upprätthålla denna del av hjärnan och i vissa fall öka storleken. Det finns mycket att lära sig om hur och varför det är så, men Erickson säger att effekterna blir bättre ju längre du ägnar dig åt dessa vanor, så det är bra att börja tidigt”, skriver Fortune Well.

ANNONS

Viktigt att aktiviteten är pulshöjande

Jasmine Marcus, sjukgymnast vid Cayuga Medical Center i Ithaca, New York, där hon arbetar med patienter i alla åldrar och på alla nivåer av fysisk aktivitet, rekommenderar att du börjar med någon form av gruppträningsklass som zumba, det primära är att pulsen går upp i varv.

Andra tips från experterna är att så långt det är möjligt undvika ensamhet och eftersträva sociala kontakter, aktivera hjärnan genom att lösa korsord, läsa böcker, spela spel, utöva hobbyer och dagdröm.

Se också till att få mycket god sömn, spola kaffetåren på kvällen så kanske det underlättar att somna.

Dålig sömn på lång sikt är kopplad till hälsotillstånd som depression, Alzheimers sjukdom och cancer, enligt vetenskapen.

Missa inte: Tränare tipsar äldre: Så blir du stark som en häst News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS