News55

Trädgårdsarbete stärker ditt immunförsvar

Blomlådor i ett fönster. Odling i blomlåda hemma kan stödja ditt immunförsvar, det visar en ny finsk studie
Odling i blomlåda hemma kan stödja ditt immunförsvar, det visar en ny finsk studie. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Många mår bra av att påta i trädgården, nu visar ny forskning att det faktiskt är bra för oss, inte bara för att det håller oss fysiskt aktiva, odling av växter kan faktiskt stärka vårt immunförsvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I våra kroppar finns biljontals mikroorganismer som påverkar allt från vår ämnesomsättning till vår psykiska hälsa, mikroberna är också viktiga för att stödja vårt immunförsvar och minska inflammation, det skriver Newsweek.

Trädgårdsarbete inomhus

Mikrober på vår hud kan hjälpa till att förhindra att det blir för många skadliga bakterier, eller att sådana tar sig in genom vår hudbarriär.

Tidigare har det visat sig att kontakt med material i naturen som innehåller mycket mikrober kan öka mångfalden av människors mikrobiom. 

I en ny studie har forskare vid Helsingfors universitet nu funnit att en månads trädgårdsarbete inomhus i städer var tillräckligt för att öka studiedeltagarnas mångfald av hudbakterier och kunde associeras till högre nivåer av antiinflammatoriska molekyler i blodet.

ANNONS

Minskad exponering

“Fynden är betydande, eftersom urbanisering har lett till en avsevärd ökning av immunmedierade sjukdomar, såsom allergier, astma och autoimmuna sjukdomar, vilket genererar höga sjukvårdskostnader. Vi bor för ’rent’ i städer,” säger Mika Saarenpää i ett pressmeddelande.

Han är doktorand vid Helsingfors universitet och studiens första författare.

ANNONS

“Vi vet att urbanisering leder till minskning av mikrobiell exponering, förändringar i den mänskliga mikrobiotan och en ökning av risken för immunmedierade sjukdomar. Detta är första gången vi kan visa att meningsfull och naturlig mänsklig aktivitet kan öka mångfalden av mikrobiotan hos friska vuxna och samtidigt bidra till regleringen av immunsystemet”, fortsätter han i pressmeddelandet.

Odlade i blomlåda

I studien deltog 28 personer som delades i två grupper, den ena fick en mikrobrik jord och den andra fick en mikrobfattig jord. 

Båda grupperna fick under en månad odla ätbara växter inomhus i blomlådor, redan inom studieperioden såg forskarna märkbara skillnader mellan de två grupperna.

Studien är liten, varför det är svårt att dra konkreta slutsatser från resultaten, men den bidrar till en växande mängd bevis för att exponering för “bra” mikrober kan hjälpa till att stödja olika immunfunktioner.

Mika Saarenpää säger att vi är en art bland andra och att studen betonar att vår hälsa är beroende av naturens mångfald.

Enkelt öka sin exponering

Vi kan enkelt och säkert öka vår mikrobiella exponering hemma under hela året, och därmed troligtvis förbättra vårt immunförsvar. Både det utrymme och den ekonomiska investering som krävs är liten. 

ANNONS

I studien skedde trädgårdsarbetet i vanliga blomlådor, de växter som odlades var ärtor, bönor, senap och sallader som kom från vanliga butiker.

Redan på en månad observerades förändringar, eftersom forskarpersonerna tyckte om trädgårdsarbetet meddelade många av dem att de skulle fortsätta efter studien och övergå till trädgårdsskötsel utomhus på sommaren.

“Vi vet ännu inte hur länge förändringarna som observeras i hudens mikrobiota och antiinflammatoriska cytokiner kvarstår, men om trädgårdsarbete blir en hobby kan man anta att regleringen av immunförsvaret blir allt mer kontinuerlig”, säger Mika Saarenpää i pressmeddelandet.

3 hälsofördelar med trädgårdsarbete

Aktiviteter i trädgården erbjuder både nöje, enkel motion och hälsofördelar för äldre och seniorer. Dessutom kan odling och plantering i trädgårdslandet eller på balkongen bidra till godare och hälsosammare kost. Odling och trädgårdsarbete handlar lika mycket om att ägna sig åt en rolig aktivitet som det handlar om att vårda sitt välbefinnande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS