News55

Välj rätt elcykel – skräddarsydd för dig

En man tar bort det löstagbara batteriet från ramen på sin elcykel.
Batteriet till en elcykel är stöldbegärligt så ta med det när du lämnar cykeln obevakad, på denna elcykel av märket Eco Ride sitter det löstagbara batteriet på ramen. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Cykling är skonsamt för kroppen och många som skaffat en elcykel cyklar tack vare den och skulle antagligen aldrig gjort det annars.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med en elcykel orkar du cykla lite längre och för dem som har en elcykel verkar det vara lättare att välja cykeln när de ska iväg någonstans, även om vädret inte är toppen, det skriver PRO Pensionären.

Det finns många typer av elcyklar och PRO Pensionären tipsar om vad som kan vara bra att tänka på inför ett köp.

Välj gärna en cykel som är lätt att komma av och på utan att behöva lyfta benet över sadeln, med så kallat lågt insteg.

Fundera också på om du vill sitta upprätt på din cykel eller framåtlutad, som du gör på en träningscykel.

Innan du köper en elcykel, fundera på hur du ska använda den, på asfalt eller på grusvägar. Om du ska cykla på ojämnt underlag är det bäst med en cykel som har dämpad framgaffel.

Batteriet

Batteriet är viktigt för en elcykel, en laddning räcker i genomsnitt till mellan 4 och 15 mil, variationen beror på alla olika faktorer som påverkar, däcktrycket, vind, terräng din kroppsvikt, eller hur mycket hjälp du behöver.

Batteriet laddas ur mer ju mer det belastas och ett batteri med låg kvalitet kan behöva bytas efter två till tre år, därför är det bättre att från början satsa på ett bättre batteri, för batterier är dyra.

ANNONS

Eftersom batteriet är dyrt och olika batterier räcker olika länge bör du fundera på hur långt du vill kunna cykla på en laddning.

Tänk på att batteriet är stöldbegärligt så du bör ta med dig det det när du lämnar cykeln obevakad.

ANNONS

Motorn

Hur motorn är placerad påverkar också, det är billigast med framhjulsmotor och det är bra för den som vill cykla som vanligt och få lite extra hjälp, men lite sämre på vintern.

En bakhjulsmotor är starkare och kan användas året om, men den starkaste och mest avancerade motortypen är mittmotorn, dess viktfördelning är centrerad och den reagerar snabbt när du trampar.

Fundera på om du vill att cykeln ska ha fotbroms eller handbroms och välj gärna en cykel med många växlar så du enkelt kan anpassa till hur du cyklar.

Tänk på att en cykel av ett känt märke är lättare att laga om den skulle gå sönder och var noga med att få support, service och garanti på cykeln när du köper den.

Se till att ha ett ordentligt lås till din cykel och lås fast den i något.

ANNONS

Kolla Gärna PRO Pensionärens genomgång och bedömning av fem elcyklar med lågt insteg här.

Ta med cykeln – men undvik dyra tabben

Med en cykelhållare är det lätt att ta med sig sin cykel överallt och således kombinera cykelsemester med vanlig ledighet. Det är bara en sak man bör tänka på – annars kan det bli dyra böter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS