USA:s bästa kosttillskottsexpert delar med sig av tre vanliga myter om kosttillskott som ibland hindrar människor från att ta dem på rätt sätt.
Mest läst i kategorin
Det finns olika åsikter om kosttillskott, vissa älskar dem, medan andra tycker att de är totalt slöseri med tid och pengar, det skriver Business Insider.
Stefan Pasiakos leder Office of Dietary Supplements vid National Institutes of Health, ett statligt amerikanskt organ som utvärderar de senaste vetenskapliga rönen om kosttillskott.
Han säger att han vill tillföra en hög nivå av vetenskaplig objektivitet till området kosttillskott och hoppas kunna hjälpa människor att göra välgrundade val som optimerar deras hälsa genom att ge dem tydlig information.
En stapelvara
Kosttillskott med allt från multivitaminer till probiotika har blivit en stapelvara, enligt uppgifter som USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, publicerade 2021, säger 57,6 procent av vuxna amerikaner att de har tagit någon form av tillskott under de senaste 30 dagarna.
Enligt Svensk Provtagning äter hälften av svenskarna kosttillskott, och enligt Livsmedelsverket finns det för de flesta inget behov av att göra det.
USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA godkänner dock inte kosttillskott innan de kommer ut på marknaden, till skillnad från läkemedelstillverkare behöver alltså inte företag som tillverkar kosttillskott genomföra flera kliniska prövningar för att bevisa att deras produkter fungerar.
Många ingredienser behöver inte alltid listas och produkter är ibland förorenade av eller blandade med andra ämnen som inte nämns på förpackningen.
Enligt en studie från 2023 listades inte ingredienserna korrekt i 89 procent av de 57 testade kosttillskotten.
Senaste nytt
Mer inte bättre
Stefan Pasiakos delar med sig av tre vanliga missuppfattningar som kan hindra människor från att ta kosttillskott på rätt sätt.
Det första missförståndet är att ju fler kosttillskott du tar, desto bättre är det. Men när det gäller vitaminer, mineraler och näringsämnen är det inte alltid så.
Ibland är det inte säkert att ta mer än den rekommenderade dagliga dosen. Att ta mer av ett tillskott kan ge allvarliga effekter, i maj 2023 dog en man efter att han under nio månader tagit för mycket D-vitamin.
Enligt professor Rob Chilcott, chef för toxikologi vid University of Hertfordshire i Storbritannien, kan överdosering av magnesium i extrema fall orsaka förlamning och död, och överdosering av C-vitamin kan leda till njurproblem och vitamin B12-brist.
Allt är inte dåligt
Enligt Stefan Pasiakos tror en del att alla kosttillskott är förorenade och utspädda och andra tror att alla fungerar.
“Allt jag skulle säga är att folk ska se till att de blir informerade om dessa produkter, förstår vad som finns i dem och vet att industrin inte är ute efter dem. Men det finns säkert sidor av vissa kosttillskott som kan anses vara osäkra”, säger han till Business Insider.
Inte en lösning
Stefan Pasiakos säger att folk alltid letar efter en magisk lösning som ska göra dem friska, men att de inte hittar den i kosttillskott.
Han menar att när det kommer till hälsa handlar det alltid först och främst om kosten. Kosttillskott är bara ett komplement till en hälsosam kost, inte ett sätt att ersätta den.
Varning för vitaminer som kan skada dig
Det är viktigt för hälsan att få i sig tillräckligt med vitaminer, men det kan vara skadligt att få i sig för höga doser av vissa vitaminer.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.