News55

Tre viktiga fitnessmått för ett långt liv

En man balanserar på en sten
Balansen är ett underskattat fitnessmått för livslängd. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Träning är det närmaste en mirakelmedicin vi kan komma när det gäller att leva ett långt och hälsosamt liv, här är tre viktiga fitnessmått att ha koll på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kan få hjälp att effektivisera dina träningspass genom att förstå viktiga konditionsmätningar, som hjärthälsa och kroppssammansättning, skriver Business Insider.

“Om du ska ta 30 minuter av din dag, gör det bästa av det”, säger Caitlin Donato till Business Insider. Hon är personlig tränare och fitnesschef vid Pritikin Longevity Center i Miami, USA.

Hon och ett team av träningsfysiologer och dietister arbetar tillsammans med läkare för att skapa personliga planer för att optimera sina kunders hälsa.

En del av hennes jobb innebär att vägleda kunder genom en analys av deras övergripande hälsa och konditionsnivå, det inkluderar en funktionell rörelsebedömning och ett träningstoleranstest.

Att uppmärksamma din konditionsträning, muskelhälsa och stabilitet kan, kan enligt Caitlin Donato, hjälpa dig att skräddarsy dina träningspass efter din livsstil så att du kan uppnå bättre prestanda och långsiktig hälsa.

VO2 max

Ett friskt hjärta är ett av de första försvaren mot kronisk sjukdom och andra risker i samband med åldrande. 

Flera mätvärden kan hjälpa dig att hålla koll på ditt hjärta, som blodtryck och kolesterol, men ett träningsrelaterat test kan hjälpa dig att se hur väl ditt hjärta fungerar överlag.

ANNONS

VO2 max är ett mått på hur mycket syre din kropp kan använda under träning, det är den maximala volymen syre, mätt i milliliter, som du kan konsumera per minut per kilo kroppsvikt vid din maximala prestation.

Forskning tyder på att ju högre ditt VO2 max är, desto bättre uthållighet och chanser att leva längre har du. 

Caitlin Donato säger att VO2 max är en markör för hur effektiv din kropp är, hur du metaboliserar syre. 

“VO2 max är en av våra bästa indikatorer på förväntad livslängd”, säger hon till Business Insider.

Enligt idrottsmedicinska experter kan du förbättra ditt VO2 max genom att blanda stadigt konditionsarbete i långsam takt och intervallpass med kort högintensiv träning.

ANNONS

Muskelmassa

Ditt hjärta är dock inte den enda muskeln som kan öka din livslängd. Att bygga och underhålla muskler hjälper enligt Caitlin Donato till att förebygga svaghet och främja bättre hälsa när vi åldras.

Allt mer forskning tyder på att styrketräning är lika viktigt för livslängden som konditionsträning och du behöver inte lyfta så tungt som möjligt för att få resultat.

ANNONS

Balansen

Ett underskattat fitnessmått för livslängd är balansen.

“När vi talar om livslängd tittar vi på balans. Det är en av de saker som vi vill se till att vi tränar när vi åldras, eftersom vår risk att falla och få skador vid fall ökar”, säger Caitlin Donato till Business Insider.

Ett enkelt sätt att bedöma din balans hemma är att stå på ett ben i 10 sekunder.

För att förbättra din balans och stabilitet, gör du enkla övningar som ett snabbt steg till en knähöjning. 

Caitlin Donato säger att övningar som liknar vardagliga rörelser, som att resa sig från en stol, lyfta ett barn eller bära matvaror, är avgörande för att förbli aktiv och självständig.

Supertips: Bästa träningen för en äldre hjärna

Träning är bra för kroppen, sinnet och psyket, nu visar forskning att högintensiv intervallträning både kan förbättra hjärnans funktion och fördröja uppkomsten av demens.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS