Allt fler forskare och läkare råder nu amerikaner att dra ner på mängden mejeriprodukter som ost, mjölk och yoghurt. Det finns goda skäl till det, menar experterna. Andra experter tycker annorlunda.
Mest läst i kategorin
I USA har mejeriprodukter länge varit ett viktigt kostråd i linje med regeringens vägledning.
Nu kan det vara på väg att ändras och bakgrunden är att en kommitté av vetenskapliga rådgivare analyserar dieter med lägre mängder mejeriprodukter för att se vad som händer med individernas näringsnivåer.
Det är ett första steg mot att de amerikanska kostråden ändras och i så fall följer USA bara efter andra länder som rekommenderar befolkningen att vara återhållsam med mejeriprodukter som exempelvis ost, mjölk och yoghurt.
Delade meningar om ost är farligt
Det här skriver The Wall Street Journal och konstaterar att forskning visar att mejeririk kost är kopplad till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa cancerformer.
Särskilt glass, fet ost och pizza innehåller mycket kalorier och mättat fett.
Forskarna är emellertid inte överens om att mejeriprodukter är så farliga. Vissa studier pekar på att mejeririk kost omvänt minskar risken för hjärtsjukdomar, vissa cancerformer och typ 2-diabetes.
Forskarna är även oense om vilken mjölk som är bäst för hälsan, om det är fet mjölk eller skummjölk.
Senaste nytt
Kalcium viktigt för hälsan
Vissa experter ger rådet att inte äta eller dricka för mycket av det goda, andra menar att det hänger på hur fördelningen av mejeriprodukter ser ut i förhållande till annan kost.
Främsta anledningen till att få i sig mejeriprodukter är innehållet av kalcium, men kalcium går det att få även från andra källor, exempelvis grönkål och sojamjölk, skriver WSJ.
USA – pizzans förlovade land
Sedan beror det också på, enligt näringsexperter, varifrån befolkningen får i sig mejeriprodukter. I många fall, särskilt i USA, sker det genom pizza och smörgåsar. Då är det bättre att äta livsmedel som inte är ultraprocessad, menar samma experter.
“Om du stoppar i dig mejeriprodukter i stället för frukt, grönsaker, bönor och fullkorn är det oklokt. Men om du dricker mjölk och äter yoghurt och ost i stället för bearbetat kött, cupcakes och läsk, kommer det förmodligen att vara fördelaktigt”, säger Dr. Walter C. Willett, professor i epidemiologi och näringslära vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, till WSJ.
Maya Vadiveloo, docent vid avdelningen för näringslära vid University of Rhode Island och ordförande för American Heart Associations kommitté för livsstilsnäring, hävdar å sin sida att det inte är någon fara för den som äter lite fet ost om vederbörande samtidigt stoppar i sig sallad, frukt och grönsaker.
Läs även: I Sverige älskar vi ost – och här får vi vårt lystmäte News55