News55

Vad vi äter påverkar inflammation i tarmen

En kvinna äter. En ny forskningssammanställning visar att inflammatorisk tarmsjukdom påverkas av vad vi äter
En ny forskningssammanställning visar att inflammatorisk tarmsjukdom påverkas av vad vi äter. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Det finns mycket forskning som visar på samband mellan inflammatorisk tarmsjukdom och kost, men det har inte funnits någon heltäckande översikt, inte förrän nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, är en kronisk inflammation i tarmen. Det är ett samlingsnamn för Crohns sjukdom och ulcerös kolit, skriver Svenska Dagbladet.

“Mycket forskning tyder på att kosten har betydelse för om man utvecklar sjukdomen, eller om de som har sjukdomen blir sämre eller bättre. Vi ville samla kunskap om detta”, säger professorn Lars T Fadnes till SvD.

Nyligen publicerade han och hans forskarkollegor vid Universitetet i Bergen en forskningssammanställning, en så kallad paraplystudie, där de sammanfattade forskning från 47 studier.

De gjorde studien för att ta reda på vilka livsmedel som verkar minska respektive öka risken att utveckla IBD samt vilka livsmedel som verkar förbättra respektive försämra risken för dem som redan har IBD.

Kött och socker

Paraplystudien visar att de som äter mycket rött och processat kött samt livsmedel med hög halt av tillsatt socker har en ökad förekomst av IBD.

Studien visar också att de som äter mycket fibrer och fiberrika livsmedel, som frukt och grönsaker, har lägre förekomst av IBD.

För personer som redan har IBD verkar risken för inflammation och återfall minska om de äter mycket fiberrika livsmedel och lite socker, rött och processat kött.

ANNONS

Mycket frukt och grönsaker

Enligt Lars T Fadnes är det inte säkert att alla reagerar likadant och flera olika saker kan påverka förekomsten av och symtomen på IBD, men studien ger en indikation på hur många påverkas av maten.

I studien drar forskarna slutsatsen att 100 gram högre dagligt intag av rött kött kan förknippas med 40 procent högre förekomst av IBD samt att risken att utveckla IBD verkar halveras om vi äter mycket frukt och grönsaker, det skriver SvD.

Vegansk kost är bra för seniorer

När vi blir äldre blir näring allt viktigare för våra kroppar och det är då extra viktigt att vi tänker på vad vi äter. Vegansk kost verkar vara särskilt bra för seniorer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS