News55

Våra negativa känslor är bra för oss

En kvinna skäms. Skam tycker många är den mest obehagliga negativa känslan, men negativa känslor kan hjälpa oss förstå oss själva och andra.
Skam tycker många är den mest obehagliga negativa känslan, men negativa känslor kan hjälpa oss förstå oss själva och andra. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

Vi vill gärna undvika dem, men våra negativa känslor fyller en funktion och är bra för oss, de har hjälpt oss att överleva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Negativa känslor hör till de mest grundläggande känslorna, de är livsnödvändiga och under människans utveckling varnade de för faror, det skriver Må Bra.

Vi har ärvt de här känslorna från våra förfäder och de skyddar oss fortfarande från att skada oss eller råka illa ut.

Forskning visar att människor är beredda att betala för att slippa sina negativ känslor, men de här känslorna är djupt rotade i oss och vi kan inte stänga av dem även om vi försöker.

Starka känslor

Det här är känslor som är så pass starka att de skapar fysiska reaktioner. Det kan vara att vi börjar röra på en fot, biter ihop käkarna eller får tårar i ögonen.

“Det går att reglera de kroppsliga reaktionerna med andning eller ­avslappning. Ett snabbknep är att ta ett djupt andetag och andas ut långsamt. Det gör kroppen lugn”, säger Linda Wiik till Må Bra.

Hon är psykolog med inriktning på compassionfokuserad terapi på CFT-institutet och säger att hon älskar negativa känslor.

“Hur skulle det se ut om vi tog bort till exempel ilska? Vi skulle inte kunna sätta några gränser och låta oss bli överkörda. Vi skulle inte heller veta vad vi vill och vart vi är på väg. De hjälper oss att vara ­rädda om oss själva på flera sätt”, säger hon till Må Bra.

ANNONS
ANNONS

Hjälper oss förstå

Negativa känslor hjälper oss att förstå vad som är smärtsamt så att vi kan fungera tillsammans med andra utan att såra dem, de är som en moralisk kompass. De talar även om för oss när vi inte följer våra egna värderingar.

Linda Wiik förklarar att när vi exempelvis känner rädsla är vår primitiva reaktion att vi vill slåss, fly eller spela döda, men ingen av de reaktionerna är funktionell i dagens samhälle, därför är det bästa vi kan göra att acceptera våra negativa känslor.

“Se dem som viktiga signaler. Stanna upp och känn efter. Vad är problemet? Vad vill den här känslan säga mig? Vad är det som får mig att reagera så här i den här situationen? Ofta är det en mix av olika känslor man känner. Skuld och skam går ofta hand i hand och man kan vara både arg och ledsen samtidigt”, säger hon till Må Bra.

Hon menar att du ska lyssna på dina känslor utan att agera på dem, ibland kan ilska få konsekvenser så fundera på varför du blev arg eller ledsen, därefter kan du komma fram till hur det är klokast att agera.

Skam och självkritik

Många tycker att skam är den mest obehagliga känslan. Linda Wiik säger att det är viktigt att inte stänga av skamkänslor eller döva dem med alkohol. Fundera i stället på vad det var som inte blev bra och på varför du känner skam.

Är det en skam som läggs på dig ­utifrån eller är du särskilt känslig för skam på grund av dina upplevelser ­i livet?

ANNONS

Linda Wiik säger att om du upplever att din skamkänsla är ett djupt självförakt kan det vara bra att söka professionell hjälp så att du kan förändra din relation till dig själv.

Skam kan ibland höra ihop med självkritik och självhat, som är andra jobbiga negativa känslor, de handlar ofta om den egna kroppen.

Om du jämför din kropp med andras och tycker att du inte passar in i samhällsnormen, fundera i så fall på om normen är rimlig och försök tänka på din egen kropp med omsorg, om hur den mår och vad den behöver för att må bra.

Så hanterar du jobbiga känslor och stress

Känner du dig orolig, stressad, ledsen eller arg? Det kan vara lätt att fastna i en känsla och överväldigas, men du kan faktiskt själv reglera ditt mående.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS