News55

Värst för hälsan: Dietdrycker och processat kött

Ultra-processat livsmedel
Nova är det vanligaste klassificeringssystem för graden av bearbetning bland livsmedel, vilket innefattar väldigt mycket av maten vi äter. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

En ny studie har visat att speciellt dietdrycker och ultraprocessat kött är farliga för hälsan på längre sikt och ökar risken att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar vid regelbunden konsumtion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är helt klart och tydligt att

Studie av 541 000 personer

Den preliminära studien presenterades vid American Society for Nutritions årliga möte i Chicago. Forskare analyserade data kring kosthållning som samlats in redan 1995 från 541 000 personer i åldrarna 50 till 71. Studien som pågått sedan dess, lanserades på initiativ av US National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study 

Forskare dokumenterade dödsorsak bland de personer som ingick i studien för att undersöka om det fanns någon koppling till deras kosthållning. Man jämförde också gruppen storkonsumenter av ultra-processad mat med de personer som konsumerade minst.

Inte oväntat avslöjades att storkonsumenterna låg på topp för ökad risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes. Bland män ökade risken med 15 respektive 14 procent bland kvinnor. Däremot upptäcktes ingen ingen direkt koppling till ökad risk för cancer i den gruppen, enligt CNN.

ANNONS

Viss mat värre än annan

Dietdrycker faller inom ramen för ultra-processat livsmedel eftersom de innehåller konstgjorda sötningsmedel som aspartam, acesulfamkalium och stevia. De kopplats därför till ökad risk för utveckling av demens,  typ 2-diabetes, fetma, stroke och metabolt syndrom. Alla dessa sjukdomstillstånd kan så småningom orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.

Processat kött såsom bacon, korv och skinka och kan kopplas till samma sjukdomstillstånd, även magcancer.

ANNONS

“Mycket bearbetat kött och läsk var ett par av de undergrupper som starkast förknippades med ökad dödsrisk”, berättade dr Erikka Loftfield, utredare vid National Cancer Institute i Bethesda, Maryland.

Ultra-processad mat
All bearbetad mat och de flesta bakverk faller inom ramen för ultra-processad mat. (Foto: Pixabay)

Varför kallas maten ultraprocessad?

Ultraprocessad mat skapas på olika sätt, men det vanliga är att vissa naturliga ämnen byts ut mot artificiellt framtagna för att få längre hållbarhet och bättre fräschör. Sojaproteinisolat är ett vanligt förekommande ämne som tillsätts i livsmedel för detta syfte. Färg kan också tillsättas, speciellt i kött för att få det aptitligare och verka rödare än det är.

Med processad mat menas att den bearbetats och därmed förändrats från dess ursprungliga form. Några exempel på bearbetning är värmebehandling, rökning, att rimma, lagring för mognadsprocesser, torkning och marinering.

Ultraprocessade livsmedel som kan vara nyttiga

ANNONS

Det finns flera system för att klassificera livsmedel utifrån graden av bearbetning. Nova, är det vanligaste systemet när det gäller forskning om mat och hälsa, enligt Livsmedelsverket.

en hel del v den mat vi äter produceras industriellt och därför faller många livsmedel inom ramen för ultra-processad kost enligt Novas definition. Det gäller oavsett om det rör sig om näringsrika livsmedel eller ej.

Allt färdigbakat bröd som vi köper och färdiglagade eller eller frysta rätter räknas till ultra-processat livsmedel.

Exempel på ultra-prosessad mat som kan vara hälsosam:

  • färdiglagad mat som liknar det man skulle kunna laga själv, exempelvis soppa, fylld pasta, smörgås eller wrap, fryst pizza eller dumplings
  • fullkornsbröd som har tillverkats industriellt och som innehåller extra gluten
  • grönsaksburgare som innehåller sojaprotein
  • granola som innehåller sötande fibrer
  • färskost med stabiliseringsmedel
  • fettsnål majonnäs

Läs också:

Varningen: Ät inte ultra-processad mat

Maten så farlig att den bör märkas med varningar

ANNONS

Så påverkar ultra-processad mat din hjärna

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS